Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

Domnisorul Butunoiu la Raionul de Peste - Restocracy

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele mai celebre povești de succes din lumea restaurantelor bucureștene, încă din primele zile în care a fost deschis, în urmă cu mulți ani. Și e un studiu de caz care va rămâne în manualele de marketing, dar și în cele de management, în egală măsură. Mulți alții au copiat apoi modelul, unii cu mare succes – cum ar fi La Pescaderia lui Sorin Barbu – alții cu mai puțin.

Apoi Florin Munteanu a deschis un „restaurant adevărat”, mult mai mare și mai bogat, în Agora Floreasca, aducând acolo conceptul din Piața Dorobanților. I-a zis Raionul Floreasca. Dar nu a adus și ambianța boemă a Raionului de Pește din Dorobanți, cea de street food și de mic bistrou improvizat în jurul lăzilor cu pește și cu mese direct pe trotuar, printre mașini, pentru că nu avea cum. Și o bună bucată de vreme l-a închis pe „cel mic”.

Clienții au venit și ei în Piața Floreasca, și chiar în număr mare. Și era de așteptat să fie astfel, fiindcă mulți consideră Raionul Floreasca cel mai bun restaurant de pește și fructe de mare din București. Ambianța minimalistă e apreciată destul de mult de unii, mai puțin de alții, însă scaunele destul de scumpe, de altfel, cu design de autor, cred că de nimeni. Fiindcă deșteptului de designer nu i-a venit ideea să se așeze el însuși pe scaunul pe care l-a proiectat, să vadă cum îți intră mânerul în spate…

Acum Raionul Floreasca e într-o mare renovare cu extindere și schimbare de decor, cu un proiect făcut de niște arhitecți cunoscuți (și scumpi, pe cale de consecință), din Londra, din câte am auzit. Randările de pe telefonul mobil al lui Florin Munteanu arătau spectaculos. Să le vedem și în 3D, peste câteva zile, când va fi totul gata și va redeschide.

Raionul de Peste din Piata Dorobantilor - Restocracy

Dar Florin a lucrat intens și la redeschiderea Raionului de Pește originar, din Piața Dorobanților, și a reușit să-i dea drumul chiar înainte de a-l închide pe cel din Agora pentru renovare. S-a umplut instantaneu. Și cu clienții lor fideli din Piața Floreasca, dar și cu nostalgicii mâncatului boem, care vedeau în mica piață și altceva în afară de pește. Și de data aceasta este făcut să rămână. Și să-și împartă succesul cu marele și bogatul său frate din Piața Floreasca într-un mod mai pragmatic.

Raionul de Pește din Piața Dorobanților va reveni la rolul său originar, de magazin de pește proaspăt cu o mică bucătărie alături și câteva mese în care poți mânca vreo câteva feluri fără rețete complicate, făcute cu produsele luate direct din galantar.

Adică exact așa cum era la început, dar cu o invenție inginerească în plus, a la Leonardo da Vinci: lăzile cu pește din care îți cumperi pentru acasă sunt în mijloc, pe o masă mare de lemn, care masă se ridică în tavan cu niște scripeți secreți seara (sau și la prânz?), când vin cei mai mulți bucureșteni să mănânce acolo. Iar la Raionul Floreasca nu vor mai vinde pește pentru acasă, vor avea doar galantarele cu ce ți se gătește acolo.

Mi-au promis că mă vor chema într-o zi să filmez cu telefonul momentul ridicării mesei la cer… (George Butunoiu – martie 2023)

PS: văd că au adus faimoasele scaune in Piața Dorobanților…

 

Data actualizarii: 02/04/2023

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close