Momentul ridicării mesei la tavan în unul dintre bistrourile de referință ale Bucureștiului
Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele mai celebre povești de succes din lumea restaurantelor bucureștene, încă din primele zile în care a fost deschis, în urmă cu mulți ani. Și e un studiu de caz care va rămâne în manualele de marketing, dar și în cele de management, în egală măsură. Mulți alții au copiat apoi modelul, unii cu mare succes – cum ar fi La Pescaderia lui Sorin Barbu – alții cu mai puțin.
Apoi Florin Munteanu a deschis un „restaurant adevărat”, mult mai mare și mai bogat, în Agora Floreasca, aducând acolo conceptul din Piața Dorobanților. I-a zis Raionul Floreasca. Dar nu a adus și ambianța boemă a Raionului de Pește din Dorobanți, cea de street food și de mic bistrou improvizat în jurul lăzilor cu pește și cu mese direct pe trotuar, printre mașini, pentru că nu avea cum. Și o bună bucată de vreme l-a închis pe „cel mic”.
Clienții au venit și ei în Piața Floreasca, și chiar în număr mare. Și era de așteptat să fie astfel, fiindcă mulți consideră Raionul Floreasca cel mai bun restaurant de pește și fructe de mare din București. Ambianța minimalistă e apreciată destul de mult de unii, mai puțin de alții, însă scaunele destul de scumpe, de altfel, cu design de autor, cred că de nimeni. Fiindcă deșteptului de designer nu i-a venit ideea să se așeze el însuși pe scaunul pe care l-a proiectat, să vadă cum îți intră mânerul în spate…
Acum Raionul Floreasca e într-o mare renovare cu extindere și schimbare de decor, cu un proiect făcut de niște arhitecți cunoscuți (și scumpi, pe cale de consecință), din Londra, din câte am auzit. Randările de pe telefonul mobil al lui Florin Munteanu arătau spectaculos. Să le vedem și în 3D, peste câteva zile, când va fi totul gata și va redeschide.
Dar Florin a lucrat intens și la redeschiderea Raionului de Pește originar, din Piața Dorobanților, și a reușit să-i dea drumul chiar înainte de a-l închide pe cel din Agora pentru renovare. S-a umplut instantaneu. Și cu clienții lor fideli din Piața Floreasca, dar și cu nostalgicii mâncatului boem, care vedeau în mica piață și altceva în afară de pește. Și de data aceasta este făcut să rămână. Și să-și împartă succesul cu marele și bogatul său frate din Piața Floreasca într-un mod mai pragmatic.
Raionul de Pește din Piața Dorobanților va reveni la rolul său originar, de magazin de pește proaspăt cu o mică bucătărie alături și câteva mese în care poți mânca vreo câteva feluri fără rețete complicate, făcute cu produsele luate direct din galantar.
Adică exact așa cum era la început, dar cu o invenție inginerească în plus, a la Leonardo da Vinci: lăzile cu pește din care îți cumperi pentru acasă sunt în mijloc, pe o masă mare de lemn, care masă se ridică în tavan cu niște scripeți secreți seara (sau și la prânz?), când vin cei mai mulți bucureșteni să mănânce acolo. Iar la Raionul Floreasca nu vor mai vinde pește pentru acasă, vor avea doar galantarele cu ce ți se gătește acolo.
Mi-au promis că mă vor chema într-o zi să filmez cu telefonul momentul ridicării mesei la cer… (George Butunoiu – martie 2023)
PS: văd că au adus faimoasele scaune in Piața Dorobanților…
Raionul Floreasca, restaurantul cu cea mai adorabilă proprietăreasă…
Nu am mai scris de un an si jumatate despre restaurantul de peste Raionul Floreasca, desi am mai mancat la ei de multe ori, si au castigat si niste premii Restocracy intre timp. Nu din lene pentru scris, ci mai degraba pentru ca la Raion toate sunt la fel. Adica la fel de bune, si cu mancarea si cu ambianta, cu serviciile si cu Florin Munteanu, charismaticul lor patron. Nu e usor de imaginat cum ar putea sa fie si mai bun de atat, daca nu ne gandim la o bucatarie fina sofisticata, Haute Cuisine, fine dining. Insa nu ar avea sens o astfel de schimbare, si sunt sigur ca nici nu vor face vreodata acest pas. Oricum, nu in restaurantul lor din Agora Floreasca.
Am avut surpriza sa-l gasesc aici pe tanarul si frumosul portughez Ricardo Deus cu noua sa boneta de chef la Raionul Floreasca. Il stiu de pe cand era la Dancing Lobster, si intotdeauna am scris de bine despre el. Chef Ricardo a facut un nou meniu, si noua ne-a pregatit o gustare destul de gustoasa, o supa asiatica foarte buna, o tocana taraneasca de peste si fructe de mare – destul de buna si aceasta, insa nimic special cu ea.
Insa urmatorul fel a fost remarcabil, din acelea care iti raman in minte zile si saptamani la rand, si pentru care te-ai intoarce de fiecare data din celalalt capat al orasului: Tagine cu peste salbatic! Descrisa cu cuvintele lui Chef Ricardo Deus, aceasta suna cam asa: „Inspirati de calatoriile in Maroc, am reprodus un gust care ne-a placut foarte mult. Ceapa, ardei gras si rosiile coapte sunt baza acestei tocane la care aduagam un amestec de condimente cu chimion, boia afumata si ardei iute. Marinam pestele in Chermoula asa cum am invatat de la bucatarii din portul din Essaouira, de pe coasta Atlanticului, dupa care gatim totul la foc mic intr-un vas inchis ermetic, care ajuta la intensificarea aromelor.”
Cand este vorba despre mancare, eu apreciez mai mult si sunt mai sensibil la calitatea produselor si a ingredientelor, apoi la retete si abia dupa aceea la condimente si arome, pe care nu imi place sa le vad ca „vedete” ale meniului, acoperind sau estompand adesea toate celelalte gustori. Insa aici, la Raionul Floreasca, chiar mi-a placut cum a reusit Chef Ricardo Deus puna condimentele si sa combine aromele, si in supa asiatica, dar, mai ales, in tajine/ tagine, care mi s-a parut remarcabil si pe care o sa-l cer din nou cand voi ajunge la ei.
In rest, toate la fel la Raion, cu serviciul bun, atent, si cu o prezenta-surpriza de aceasta data printre noi, fermecatoarea fetita a lui Florin Munteanu… 🙂 (GB – octombrie 2020)
Raionul Floreasca, sau cum sa inveti intr-un an cat nu reusesc altii in toata viata
Dupa succesul nebun si indelungat pe care l-au avut cu Raionul de Peste din Piata Dorobantilor, si pe care il au inca, cei doi baieti firavi au mai deschis unul. I-au spus Raionul Floreasca. In mod natural, as spune. Acesta, insa, de vreo zece ori mai mare.
E al cincilea restaurant care se deschide in Agora Floreasca, si cel mai mare de pana acum, de vreo 300 mp. A doua saptamana din mai, 2019. Acelasi concept, pescarie cu toate galantarele la vedere, cu peste proaspat, tinut pe gheata, bucatariile la fel, tot deschise. I-au zis Raionul Floreasca, sau Raionul de Peste Floreasca, asa cum am mai vazut scris. Oricum, trage la maximum folosul din brandul deja consacrat al primului Raion de Peste.
Amenajarea o fi ea considerata foarte originala si spectaculoasa, dupa modele zilei, insa… (citeste tot)