Pranzuri si cine rare, de care ne vom aduce aminte multa vreme…

Ord. dupa

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Surpriza lui Chef Orlando ZahariaCând vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

O cină coreeană memorabilă la ES Yong-ho Kim, ambasadorul Coree...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

O altă cină memorabilă la KANE, la degustarea meniului de toamnă n...

O cină memorabilă cu Carolina, frumoasa basarabeancă studentă, car...

Am avut multe cine memorabile la București, și la restaurantele din ...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

O noua cină fine dining memorabila la Kane, de degustare a noului men...

O adevarata cina marocana, cu produse si ingrediente aduse direct de l...

O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si...

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

Intai am mancat, si abia apoi am citit pe Wikipedia cum e cand man...

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

O cina spaniola memorabila pregatita de Angelica Ilie la restaurantul ...

O cina de lucru la Isoletta, cu niste prieteni foarte exigenti cand vi...

O cina memorabila pregatita de Florin Cojocariu, filosoful slow food-u...

O cina fara masura, memorabila, plina de excese la La Pescaderia by Al...

O cina japoneza memorabila pregatita de Kana Hashimoto si Chef Raz...

O cina portugheza memorabila cu peste si fructe de mare la Dancing Lob...

O alta cina memorabila la ZenSushi, pregatita de Iulian Constantin...

Domnul Alexandru Consulea construieste ...

Cina memorabila la Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia cu Ariadna...

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Mesogios, din pr...

O alta cina indoneziana memorabila, la bunul meu prieten si cu alti bu...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Bistro Ateneu, d...

Afiseaza

Biblioteca Jaristea s-a imbogatit cu un nou volum al Kerei Calita (Aurora Nicolau), celebra si distinsa doamna, care conduce Locanta Jaristea, unul dintre restaurantele de traditie ale Capitalei.

Duminica, 26 noiembrie 2017, de la orele 12.00 la standul Editurii INTEGRAL din cadrul Targului de carte Gaudeamus, deschis la Romexpo, a avut loc lansarea cartii doamnei Aurora Nicolau, intitulata Tainica inima a Bucurescilor. Evenimentul a continuat cu o sesiune de autografe din partea autoarei.

Ulterior, de la orele 14.00, Locanta Jaristea a fost gazda unui adevarat festin culinar ce a completat atmosfera de sarbatoare, la care au participat personalitati ale vietii academicie, culturale, teatrale, mondene, oameni de afaceri si nu numai. La eveniment au luat parte si numerosi jurnalisti, atat din presa scrisa, cat si din audio-vizual.

In cele 160 de pagini policrome ale lucrarii vom intalni, asa cum ne indica si subtitlul lucrarii: „Povestile Jaristei istorisite de Kera Calita si insotite de privelisti de altadata si de totdeauna, cvintesenta lumii de odinioara, cu fotohisie si parisie”.

Tainica inima a Bucurescilor, de Aurora Nicolau a aparut in luna noiembrie 2017 la Editura INTEGRAL si cuprinde 160 de pagini (text si ilustratii) in format 21 x 30 cm si este prefatata de Acad. Razvan Theodorescu si de Alex. Stefanescu. (Daniel Catoi – noiembrie 2017)


Povestile Jaristei sunt bine legate de tainica inima a Bucurescilor, asa cum le relateaza autoarea. Scrise baroc, cu mii de fiorituri de admirabila extractie din limbajul curent al curtoaziei veacului al XVIII-lea si inceputul urmatorului, narantiunea se citeste cu usurinta si bucurie, caci Calita detine taina adresarii ceremonioase din acele vremi si bogatia adjectivelor arhaice atat de dezmierdatoare auzului.

Adrian-Silvan Ionescu

Kera Calita si-a gandit sanctuarul intr-un cartier al contrastelor. A fost candva al calicilor – ce-au dat vechiul nume al caii Rahovei –, dar si al protipendadei, intre lacasuri sfinte si podgorii, nu departe de Filaretul pasoptistilor si de modernul asezamant spitalicesc – azi demolat – al Saftei Brancoveanu, de curtea lui Ipsilanti si de Arsenal.

Acad. Razvan Theodorescu

Molipsindu-se parca de la felurile pregatite cu rafinate si uneori doar de ea stiute amestecuri de mirodenii, stapana Jaristei imprumuta si in scris arhaisme mai de tot uitate, expresii, apelative ce reinvie lumea colorata, plina de miscare din „inima tainica” a Bucurestiului. Pentru ca autoarea e convinsa de un lucru, si incearca sa ne momeasca si pe noi ca orasul autentic, traind intre evlavie si dezmat culinar aici s-a exprimat cel mai bine, mai convingator, mai atragator.

Georgeta Filitti

Este vorba, asadar, de o carte despre podurile, bisericile, palatele (cele mai multe in ruina), carciumile de altadata, fala si tristetea din acest despartamant al capitalei noastre, oras (in fapt un sat latit si aglomerat) in care se amesteca – intr-o istorie tulbure – neamurile, limbile, civilizatiile, culturile, vesmintele, gusturile culinare si, desigur, bucatariile.

Acad. Eugen Simion

Noua carte scrisa de Kera Calita – pe numele ei adevarat Aurora Nicolau −, Tainica inima a Bucurescilor, trebuie citita, cum ar spune autoarea, „cu dichis”, ca sa-si dezvaluie farmecul. (…) Este o desfatare sa citesti aceasta carte si sa visezi pe marginea ei.

Alex. Stefanescu

Locanta Jaristea

Locanta Jaristea are cea mai buna mancare traditionala romaneasca din Bucuresti!Acum vad ca nu am mai scris despre Locanta Jaristea de fix trei ani, desi am fost de multe ori acolo, intre timp. Am...

Kera Calita, patroana Locantei Jaristea

Dupa numele de botez se numeste Aurora Leventis, dupa casatorie Nicolau, insa dupa numele de scena este Kera Calita ot Jaristea. Kera Calita a studiat la Liceul Sincai, apoi a studiat biblioteconomie,...

Kera Calita

Kera Calita, doamna Aurora NicolauSe stie din legendele transmise din veac in veac de Hanul lui kir Nicola; descarcau aici rachierii si podgorenii butiile pline aduse sub pulpana noptii, ocol...

Data actualizarii: 07/10/2018