Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

Afiseaza
comentarii

La Kostas a fost deschis acum cinci ani intr-o magazie de langa Foisorul de Foc, o vulcanizare, un atelier sau ceva de felul acela, cu o curte alaturi. Era un fel de street food sau un mic loc de adunare pentru prieteni, nu cred ca s-au gandit de la inceput ca vor face o adevarata afacere cu asta. Au pus cateva banci de lemn, direct pe pietris, si gata terasa La Kostas.

Am inteles ca a fost pariul unui membru al formatiei de muzica pop Proconsul, Bodo (cred ca e un pseudonim sau o porecla), fiindca ori de cate ori se vorbeste despre La Kostas, apare si Bodo in propozitie. In stirile care anuntau deschiderea La Kostasului scria ca investitia a fost de 5,000 de Euro.

Insa conceptul a prins bine, bucurestenii sunt foarte amatori de neconventional, oricare ar fi el, asa ca li s-a parut cool sa manance ca la tara. Au inceput sa vina unii chiar de departe pentru o mancare banala La Kostas, si ajunsesera spuna ca vai ce buna e, stiti foarte bine cum e cu autosugestia.

Am fost de cateva ori La Kostas, chiar la inceput. Nu a fost rea mancarea, insa erau cateva lucruri pe care le puteai manca oriunde altundeva in Bucuresti, ba chiar si acasa cu putin efort. Peste un an sau doi au facut progrese vizibile, au luat gatitul mult mai in serios, au mai citit niste retete, au gasit si niste furnizori mai buni, poate, asa ca La Kostas a devenit intre timp un adevarat restaurant de peste si fructe de mare, chiar daca mic si fara emfaza restaurantelor din nord.

Am revenit La Kostas si am gasit o casa in toata regula. Inainte era doar o terasa neamenajata. Presupun ca ce am gasit acum acolo e fosta terasa pe care au acoperit-o compact, au facut un un fel de baraca sub forma de salon, dar au lasat in spate o bucatica descoperita, ca terasa interioara. Daca nu e asa, inseamna ca au luat o alta casa de alaturi, dar cred, totusi, ca e fosta lor terasa.

Amenajarea interioara e simpla, facuta cu cele mai ieftine materiale si accesorii, e mult lemn, totul in alb-murdar, ca sa sugereze si asta autenticitatea, probabil. Peretele dinspre starada e din sticla. Scaunele din lemn brut sunt incomode. De fapt, acesta pare sa si fie conceptul, sa arate ca o adevarata taverna, in care important e ce mananci, nu cum sunt peretii.

Spre diferenta de ambianta, meniul de La Kostas e meniu de restaurant in toata regula, cu destul de multe feluri. E bucatarie greceasca traditionala, insa are si note de originalitate, am gasit si cateva feluri pe care mai rar le-am vazut la celelalte restaurante grecesti din Bucuresti. Cele mai multe sunt cu peste si fructe de mare, insa au si cateva, foarte putine, cu alte carnuri.

Mancarea a fost serioasa si chiar buna de data aceasta, fata de sum mi-o aduc aminte de acum cativa ani. Am luat o supa crema de somon afumat cu cartofi si un ghimbir pe care eu nu l-am simtit, destul de buna, desi as fi preferat-o cu somon neafumat si mai putin groasa; Calamarul umplut cu branza Feta a fost bun si el, chiar si sosul; Crevetii cu sos de unt aveau cozile intregi, ceea ce nu m-a facut catusi de putin sa exclam, vai, cat de autentic e, ci dimpotriva, sa ma enervez.

O regula elementara din bucatarie spune sa nu lasi crustele la creveti cand sunt in sos sau in mancare. Poti sa le lasi atunci cand sunt doar ei in farfurie si vezi exact ce trebuie sa curati, nu exista riscul sa iti ramana solzi prin sos, orez sau ce mai ai in farfurie. Replica prompta a bucatarilor care fac asta este ca, vai, dar in Grecia, in Portugalia si pe unde mai mananci asa ceva la fel ti-i dau, deci acesta este „originalul”. Da, e adevarat, ti-i dau asa la micile taverne si bistrouri din port, sau la street-food, unde mancarea se face la repezeala, din produse atunci aduse, direct din marea din spate (ca de aceea sunt bune), nu stau ei sa se incurce cu scoaterea solzilor. Insa, cu cat mergi mai mult spre centrul orasului, cu atat mai mult sunt decorticati si crevetii. Or, La Kostas nu e pe malul marii, langa cherhana, si nici preturile nu sunt ca acolo.

Dar sa revenim la crevetii lui Kostas. Au fost buni, nimic de zis. Sosul foarte bun si el, dar l-as fi facut cu mai putin unt si cu mai multa lamaie, mi s-a parut prea vascos, puteai sa-l ungi pe paine. Sunt sigur, insa, ca sunt destui carora le place sa manance unt cu furculita, asa ca nu e foarte relevanta observatia. Am luat si legume la tigaie, bine facute.

Preturile sunt rezonabile, in general, dar sunt greu de calculat dinainte, pentru ca de cele mai multe ori platesti respectivele vietati intregi (asa cum e si normal de altfel), cantarite necuratate, asa ca in farfurie ajunge invariabil mult mai putin decat te astepti. O masa completa in doi La Kostas, cu o sticla de vin bun, iti scoate fara sa observi 300 de lei din cont, sau chiar mai mult, si ii muta pe cardul domnului Bodo.

Una peste alta, La Kostas e un restaurant in toata regula de peste si fructe de mare, in care se mananca bine. Sunt printre primii care au mers contra curentului si s-au ocupat exclusiv de mancare si nu de decoruri, cu o amenajare lasata (probabil intentionat si ostentativ) minimala. Ideea de neconventional (la Bucuresti, pentru ca in alte parti aceasta e normalitatea) a prins, si au facut si altii la fel, e o tendinta care va continua sa se dezvolte, fara indoiala. Nu stiu daca a fost vorba despre viziune la cei care au facut La Kostas, de intamplare sau de noroc, insa le-a iesit bine. (GB – iulie 2017)

La Kostas

La Kostas Taverna

La Kostas, cheful charismatic, frumos si viril, care nu se da inapoi de la muncaRevin din cand in cand La Kostas cand trec prin zona. Mancarea si ambianta la fel, doar atentia la detalii si di...

Data actualizarii: 17/07/2017

  • Anonim :

    Foarte bun totul!
    Crevetii in sos de unt sunt cei mai buni pe care i-am mancat vreodata!!!
    Ne place mult!

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close