Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, se lansează la începutul lunii mai
Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, se lansează în București la începutul lunii mai
Grupul Wild Culinary Studio, care operează în prezent brandul Raionul de Pește, va inaugura in luna mai cel mai mare concept din cadrul grupului. Situat in complexul Agora Floreasca din București, Calea Floreasca 111-113, noul concept va funcționa sub denumirea Raionul Floreasca și se va deschide pentru public pe 6 mai 2019.
Această investiție aduce și în București un concept de succes prezent deja sub diferite forme în orașe mari din SUA și vestul Europei (The Plaza Food Hall din New York, Time Out Market din Lisabona, El Nacional din Barcelona sau De Hallen din Amsterdam).
Amenajarea spațiului cu o suprafață de 400 de metri pătrați și o capacitate de 200 de persoane este semnată de studioul LAMA Arhitectura.
„Pornind cu Raionul de Pește, din Piața Dorobanți, unde atmosfera de piață a fost unul din atuurile locului, am hotărât să continuăm dezvoltarea în aceeași linie.
Ne-am gândit cum ne-am dori să arate o piață modernă și ce și-ar dori clienții sa găsească într-un astfel de loc – așa am schițat cele șapte concepte care se regăsesc sub acoperișul Raionul Floreasca – stiluri diferite de a găti (pornind de la street food simplu și gustos, până la gastronomie modernă), opțiuni variate de băuturi (de la vinuri și beri artizanale până la rețete clasice de cocktailuri) și soluții ușoare pentru cei care își doresc să cumpere pentru acasă (pește și fructe de mare, legume și fructe, proaspete sau pregătite după cum își dorește orice client).
Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani și în alte orașe mari din Occident, piața a devenit un loc în care pe lângă cumpărături poți trăi bucuria de a descoperi – produse, rețete, vinuri noi sau pur și simplu libertatea de a alege.” – Bogdan Meica, Managing Partner Wild Culinary Studio.
Raionul Floreasca integrează șapte concepte diferite din zona de food & beverages:
- Fish & Tricks – Un spațiu destinat gastronomiei de tip Street Food, fenomen care a prins amploare în ultimii ani, cu o bucătărie dedicată.
- Crudo – Un bar de pește si fructe de mare în care se vor servi numai preparate crude, inspirate din culturile gastronomice mediteraneene, japoneze si sud americane.
- The Oyster Bar – Un bar de stridii și șampanie, aprovizionat de trei ori pe săptămână cu stridii din Normandia și vinuri de la mici producători artizanali din regiunea Champagne, Franța.
- 7 The Seafood Kitchen – O zonă de restaurant, cu o bucătărie la vedere și vitrine dedicate de pește, fructe de mare și legume, în care clienții își pot alege ce vor să mănânce cu ajutorul bucătarilor.
- Lost & Found – Un bar de mixologie care va aduce în atenția publicului rețetele clasice de cocktailuri din perioada Golden Age of Cocktails (1880 – 1930) și un magazin de vinuri cu o selecție de etichete românești și de import, selecționate de la mici producători axați pe calitate și nu pe volume.
- Pick Me – Un spațiu dedicat legumelor și fructelor proaspete, furnizate de mici fermieri – gata de luat acasă sau pentru a fi pregătite în salate, pe loc.
- Raionul de Pește – O pescărie axată pe produse din pește și fructe de mare proaspete, de captură, alese din piețe specializate din zona Mediterană, Egee și Adriatică și livrate de trei ori pe săptămână. Pescăria oferă servicii gratuite de filetare și pregătire pentru gătit. (Comunicat de presa – aprilie 2019)
Referinte
Agora Floreasca, food court-ul din Piata Floreasca din Bucuresti, cu numeroasele sale restaurante: Yasou, Sara, Paul, Maison des Chefs, Raionul de Peste, E3 by Entourage si multe altele...
Momentul ridicării mesei la tavan la Raionul de PeșteRaionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele mai celebre povești de succes din lumea restaurantelor bucureștene, înc...
Momentul ridicării mesei la tavan la Raionul de Pește
Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele mai celebre povești de succes din lumea restaurantelor bucureștene, încă din primele zile în care a fost deschis, în urmă cu mulți ani. Și e un studiu de caz care va rămâne în manualele de marketing, dar și în cele de management, în egală măsură. Mulți alții au copiat apoi modelul, unii cu mare succes – cum ar fi La Pescaderia lui Sorin Barbu – alții cu mai puțin.
Apoi Florin Munteanu a deschis un „restaurant adevărat”, mult mai mare și mai bogat, în Agora Floreasca, aducând acolo conceptul din Piața Dorobanților. I-a zis Raionul Floreasca. Dar nu a adus și ambianța boemă a Raionului de Pește din Dorobanți, cea de street food și de mic bistrou improvizat în jurul lăzilor cu pește și cu mese direct pe trotuar, printre mașini, pentru că nu avea cum. Și o bună bucată de vreme l-a închis pe „cel mic”.
Clienții au venit și ei în Piața Floreasca, și chiar în număr mare. Și era de așteptat să fie astfel, fiindcă mulți consideră Raionul Floreasca cel mai bun restaurant de pește și fructe de mare din București. Ambianța minimalistă e apreciată destul de mult de unii, mai puțin de alții, însă scaunele destul de scumpe, de altfel, cu design de autor, cred că de nimeni. Fiindcă deșteptului de designer nu i-a venit ideea să se așeze el însuși pe scaunul pe care l-a proiectat, să vadă cum îți intră mânerul în spate…
Acum Raionul Floreasca e într-o mare renovare cu extindere și schimbare de decor, cu un proiect făcut de niște arhitecți cunoscuți (și scumpi, pe cale de consecință), din Londra, din câte am auzit. Randările de pe telefonul mobil al lui Florin Munteanu arătau spectaculos. Să le vedem și în 3D, peste câteva zile, când va fi totul gata și va redeschide.
Dar Florin a lucrat intens și la redeschiderea Raionului de Pește originar, din Piața Dorobanților, și a reușit să-i dea drumul chiar înainte de a-l închide pe cel din Agora pentru renovare. S-a umplut instantaneu. Și cu clienții lor fideli din Piața Floreasca, dar și cu nostalgicii mâncatului boem, care vedeau în mica piață și altceva în afară de pește. Și de data aceasta este făcut să rămână. Și să-și împartă succesul cu marele și bogatul său frate din Piața Floreasca într-un mod mai pragmatic.
Raionul de Pește din Piața Dorobanților va reveni la rolul său originar, de magazin de pește proaspăt cu o mică bucătărie alături și câteva mese în care poți mânca vreo câteva feluri fără rețete complicate, făcute cu produsele luate direct din galantar.
Adică exact așa cum era la început, dar cu o invenție inginerească în plus, a la Leonardo da Vinci: lăzile cu pește din care îți cumperi pentru acasă sunt în mijloc, pe o masă mare de lemn, care masă se ridică în tavan cu niște scripeți secreți seara (sau și la prânz?), când vin cei mai mulți bucureșteni să mănânce acolo. Iar la Raionul Floreasca nu vor mai vinde pește pentru acasă, vor avea doar galantarele cu ce ți se gătește acolo.
Mi-au promis că mă vor chema într-o zi să filmez cu telefonul momentul ridicării mesei la cer… (George Butunoiu – martie 2023)
PS: văd că au adus faimoasele scaune in Piața Dorobanților…
Raionul de Peste a ajuns acum chiar ceea ce-i spune numele!
Lucrurile stau cam asa: Raionul de Peste din Piata Dorobantilor a fost un fenomen gastronomic si social pe piata bucuresteana. Un succes cu totul neasteptat pentru multi, insa meritat, fara indoiala. Nu e de mirare, asadar, ca au facut pasul urmator, au deschis un nou restaurant dupa acelasi concept in Agora Floreasca, cu numele luat de la anturaj, adica Raionul Floreasca. Acela mult mai mare si mai spectaculos ca design. Si au inchis Raionul de Peste din Dorobanti. Multi au crezut ca definitiv, si e foarte posibil ca si ei insisi sa-si fi facut acest plan initial.
Insa dupa vreo jumatate de an am vazut ca l-au redeschis. Intr-o versiune si mai minimalista de data aceasta, din toate punctele de vedere. Mai putine sortimente de peste, mai neingrijit, mult mai putini oameni in bucataria de street food. Au doar cateva feluri simple de mancare, adica vreo doua supe si pestele si fructele de mare din galantare fripte pe plita. Nu cred ca mai fac ceva cat de cat complicat, cum faceau inainte, cu sosuri sau altceva decat ce se poate face simplu si rapid.
Rapid e un fel de a spune, pentru ca am asteptat mult, chiar daca mai era o singura masa ocupata. Si am banuiala ca s-au apucat de fript pestele si legumele pentru noi doar cand au vazut ca am terminat supa, ceea ce nu o sa le iert prea usor! Preturile la fel ca inainte, o masa in doi, adica doua supe si platoul din poza aproape 500 de lei. Fara vin, apa, cafea sau orice altceva.
Raionul de Peste din Piata Dorobantilor e, asadar, chiar un raion de peste in care poti sa mananci pe loc ce iti alegi din vitrina in sistem street food. Care peste si fructe de mare sunt proaspete si foarte bune. (GB – februarie 2020)
Raionul de Peste, studiu de caz, si nu doar in gastronomie
Am mai fost la Raionul de Peste intre timp, insa nu am apucat sa scriu despre ei. Au participat si la competitia noastra Topul Restocracy al Mancarurilor pe 2018, la care au primit o mentiune. Acem e un restaurant pescaresc in toata regula, cu multi bucatari si cu un meniu mai extins, chiar daca sunt in acelasi colt ingust al Pietei Dorobantilor in care stai inghesuit si incomod pe scaune.
Acum am luat o supa de peste foarte buna, creveti cu sos de unt excelenti si un spanac facut asa cum scrie in cartile de gastronomie fina, desi nu la fel de bun ca celelalte. Serviciul mai rapid de aceasta data, chelnerul sigur pe el, eficient, potrivit ambiantei generale. (GB – noiembrie 2018)
Cu Ferrari-ul la street food
La Raionul de Peste din Piata Dorobantilor am fost si cand s-a deschis, acum vreo doi ani, cred. Am mancat bine, insa am avut doua probleme mari cu ei atunci: … (citeste tot)
Coltul din Piata Dorobantilor cu pescaria Raionul de Peste
Agora Floreasca, food court-ul din Piata Floreasca din Bucuresti, cu numeroasele sale restaurante: Yasou, Sara, Paul, Maison des Chefs, Raionul de Peste, E3 by Entourage si multe altele…