Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera decat pentru mancarea restaurantelor de acolo. Asa e in Bucuresti, si presupun ca si in lume e la fel. Prin urmare, restaurantele grupate nu numai ca nu-si canibalizeaza businessul, ci dimpotriva. Si cei care investesc in asa ceva sunt destepti si vizionari. Ultimele doua food-courts bine facute deschise recent, Carnivale Food Market si Agora Floreasca, ar trebui sa fie o sursa permanenta de reflectie pentru cei din HoReCa, si nu numai pentru ei.
Asadar, niste oameni care stiu bine cum sa-i faca pe bucuresteni sa le dea banii pe care ii au, si chiar cu mare bucurie, au mers mult mai departe. Nu numai ca au facut un food-court de data aceasta, pe langa restaurantele si cluburile de mare succes pe care le au, ci s-au si dus unde putini au avut curajul sa depaseasca “linia rosie” de la Piata Unirii, venind dinspre nord: in Timpuri Noi.
Au luat parterul unei enorme cladiri de birouri abia construite acolo, de catre alti oameni la fel de destepti si vizionari, fara indoiala. Era o comunista fabrica acolo, uzina de echipamente Timpuri Noi. Acum e un adevarat complex de business, cu patru blocuri gigantice, carora li se vor alatura si altele, din ce se observa in jur.
Cei care au Fratelli, Biutiful si probabil si altele, au construit un food-court, pe care foarte inspirat l-au numit Carnivale Food Market. E mijlociu ca marime: nici atat de mult ca in marile malluri, dar nici mititel ca in alte business centers de dimensiuni comparabile.
In jumatate din spatiu au restaurantul lor, Biutiful Downtown, iar cealalta jumatate au dat-o mai multor restaurante care vand la tejghea si oamenii se asaza in zona comuna din mijloc. Eu am numarat urmatoarele restaurante in Carnivale Food Market: Camioneta cu pizza, Gattini Pasta Fresca, Meatic by Adi Hadean, Zaitoone Express, Japanos, o camioneta Waffes si un bar cu ginul Tanqueray.
In 4 ianuarie au dat drumul lui Biutiful Downtown, si dintr-odata a venit un puhoi de lume. Dupa o luna au deschis si restul, si primului puhoi de lume i s-a mai adaugat imediat un altul.
Toti fac mancarea in fata ta, mai putin cei de la Japanos, care aduc in cutiute, de la fabrica lor din Pipera, o buna parte din ea. Cei din Camioneta fac o pizza foarte buna. La fel si pastele proaspete de la Gattini.
Cel mai mare restaurant din Carnivale Food Market – in afara de Biutiful Downtown, desigur – e MEATic al lui Adi Hadean. Focul lui deschis cu lemne e, fara indoiala, centrul atentiei intregului ansamblu, la care ajungi dus instinctiv de mirosul inconfundabil, care face mai mult decat jumatate din marketingul investit in decoruri. MEATic era inchis cand am fost noi, sambata au program doar seara. Tot inchis era si Zaitoone Express, si nu stiu daca doar atunci, sau pur si simplu nu e inca functional.
Mai e Japanos despre care am spus, cu o oferta de mancare mai consistenta decat in locatiile pe care le stiu eu din centru. Apoi o camioneta Citroen din filme cu waffe (exista un cuvant romanesc pentru aceste celebre deserturi?) belgiene, si un bar cu ginul Tanqueray, despre care se spune ca e cel mai celebru din lume.
Mesele sunt la comun, in centru, mobilierul e foarte bine facut, din materiale de cea mai buna calitate, ca si tot decorul industrial de sfarsit de secol al 18-lea, de altfel, cel cu masinile cu aburi, cu un succes fenomenal in toata lumea astazi. Steampunk.
Si inca o inovatie desteapta la Carnivale Food Market: ca sa nu platesti la fiecare tejghea de la care iti iei mancarea (ceea ce le-ar ingreuna si lor munca, ar astepta si clientii, si o inca multe alte mici deranjuri), pui la un ghiseu de la intrare niste bani pe un card, cu care platesti apoi peste tot. Rapid, elegant, igienic, occidental, digital. Destepti si eficienti si de aceasta data.
Nu stiu cum s-au gandit sa rezolve problema tipsului, dar sunt sigur ca vor gasi o solutie eleganta si pentru acesta. Mai ales ca e foarte simplu, dar le trebuie un mic terminal in plus, separat, asa cum am vazut in alte parti: niste butoane cu sume predefinite (3, 5, 7 si 10 lei, sa zicem), tu apesi pe una dintre ele, si gata, s-au mutat instantaneu leii din contul tau in cel al lui Fratelli.
Carnivale Food Market e un lucru excelent gandit si realizat, sunt sigur ca vor avea succesul pe care il merita. Se si vede dupa forfota pe care ar invidia-o pana si un supermarket. Baietii acestia destepti si vizionari de la Biutiful i-au facut pe cei din Timpuri Noi sa nu mai fie complexati de cartierul lor. Nu e deloc putin lucru… (GB – martie 2019)
Cartierul Timpuri Noi, la Splaiul Unirii, imprejurul complexului de business cu cladirile Timpuri Noi Square 1 si 2, cu restaurantul Biutiful si Carnivale Food Market, cu restaurantele sale Zaitoone Express, Meatic, Gattini Pasta, Camioneta, Japanos…