Fabrica de Bere Buna
www.facebook.com/Fabrica-de-Bere-Buna-...
Fabrica de Bere Buna – beraria boema de pe Calea Victoriei
Fabrica de Bere Buna sau Romanian Craft Beer Bar, cum se mai numeste, este un local al celor de la ZaganuGreen Hours, care se afla pe Calea Victoriei, vis-a-vis de , adica in zona bisericii Amzei. Zona este una centrala, aglomerata si circulata in mai toate perioadele zilei, dar si in multe momente din noapte.
Fabrica de Bere Buna se afla la parterul si etajul unui bloc vechi, si a fost deschisa in vara anului 2017. Atmosfera este tipica unei berarii, cu zogomot, aglomeratie si forfota. Interiorul are in jur de 60 de locuri, iar la mesele amplasate direct pe trotuarul de pe Cale Victoriei cred ca mai sunt inca vreo 20 de locuri.
Mobilierul este unul specific berariilor, cu elemente din lemn, scaune inalte, de bar, in timp ce afara este un mobilier clasic de terasa. Designul interior este unul minimalist industrial, cu pereti imbracati in lemn, sticle atarnate de lustre, tevi la vedere etc. De asemenea, nu am sesizat sa se auda muzica, nici macar in surdina, cel putin cand am trecut eu pe acolo.
In general, Fabrica de Bere Buna am vazut grupuri relativ mici de clienti (maxim 4-5 intr-un grup).
Meniul de la Fabrica de Bere Buna are cateva feluri de mancare, tipice berariilor, cu o diversitate mica: burgeri, hot-dog, nachos si inca vreo doua-trei asemenea, pentru ca accentul se pune pe berea de acolo, care vine intr-o diversificare foarte mare. In medie, un pahar de bere costa cam 15 lei, iar o portie de mancare 20-25 lei.
Personalul este tanar, doar baiati (din ce am vazut!) si are intre 25 si 35 de ani, toti poarta tricouri identice si blugi, asadar difera fata de clienti si fac, de asemenea, service la masa. Cu toate acestea, sunt foarte prietenosi si calmi, chiar relaxati, atipic pentru o atmosfera de berarie, si nu se poarta foarte frumos cu clientii.
Cand am fost eu cred ca erau in jur de 40 de persoane, in exterior era totul ocupat si cu greu am gasit o masa ce tocmai se eliberase, iar in interior era parterul plin, in timp ce etajul era inchis publicului.
Clientii aveau intre 25-27 ani si pana pe la 40 de ani, poate si peste, atat barbati cat si femei, usor neomogeni ca varsta (diferente de 10-15 ani in cadrul grupului respectiv) si erau atat studenti, cat si corporatisti sau chiar turisti, dar pareau a fi cu studii superioare si cu preocupari in consecinta. Mai toti erau imbracati lejer, casual, iar cativa erau deja prin zona hippie ori hipster.
Cei prezenti pareau ca se afla acolo pentru a iesi impreuna cu prietenii, dar – pe langa discutiile clasice generate de o astfel de iesire – sunt convins ca mai dezbateau si unele chestiuni mai importante, fie ca e vorba de politica, fie de diferite ideologii sau mai stiu eu ce! Clientela este una educata, intelectuala pe alocuri, dar nu foarte distincta fata de alte clientele, desi pare a fi o clientela aparte. Dominanti par a fi cei din categoria preboemei, pe langa care mai erau si cativa prehipsteri, insa mult mai rari.
Cam toti cei de la Fabrica de Bere Buna consumau bere si in foarte rare cazuri erau si persoane care mancau cate ceva. Mai toti de acolo au venit pe jos ori cu bicicleta.
Pe ansamblu, Fabrica de Bere Buna este un local neoboem al Bucurestiului, desi in destul de multe puncte caracteristice boemei nu respecta foarte bine markerii, dar ramane totusi un loc special, cu o pulsatie aparte. (Daniel Catoi – iunie 2018)
Interior
Exterior & terasa
Fabrica de Bere Buna - Calea Victoriei, nr. 91-93 (Piata Amzei)