Chef Florin Andrei Vanau si prietenul sau Ciprian Bocioaca, un charismatic sef de sala pe care multi bucuresteni il stiu de cand i-a servit la cateva mari restaurante, lanseaza Epicurean Enigma, un proiect interesant de „restaurant mobil”, pe care il descriu ei insisi mai jos.
Eu am fost la prima lor experienta, au testat conceptul pe cativa apropiati saptamana trecuta. Ma asteptam sa fie un fel de picnic, sau ceva campenesc, oricum, insa am avut o surpriza de proportii. O parte din meniu, cel putin, a fost aproape de fine dining. Am descris experienta intr-un articol separat, sunt acolo mancarurile, poze din frumoasa gradina in care am mancat, nu mai revin. Eu le doresc succes, chiar mi-a placut de ei, mi-au placut mancarea, casa veche cu iedera in curte si gazdele, un tanar arhitect vesel si plin de viata si femeia lui. (George Butunoiu)
PS: nu stiu daca asta intra in calculele lui Florin si ale lui Ciprian, insa mie mi se pare ca ar putea la fel de bine sa extinda acest concept si la un sistem de „private chef„, adica sa vina cu bucataria lor mobila cu tot si sa gateasca acasa la cineva care vrea sa dea o cina sofisticata prietenilor. Invitati asezati frumos la masa, vreau sa zic, cu vesela de portelan fin si tacamuri de argint, nu alergand bezmetici prin gradina cu un carnat intr-o mana si cu o bere in cealalta…
*
E.E. (Epicurean Enigma) vrem sa fie un restaurant pop-up care se pregateste oficial pentru primele rezervari. Este o cina de sambata si duminica pregatita de catre Chef Florin Andrei Vanau in gradini si curti diferite din Bucuresti – cat vremea ne va lasa sa stam afara. Apoi ne vom muta inauntru. Va fi pregatita pentru minimum 6 si maximum 12 persoane.
Meniurile se vor schimba la fiecare eveniment, in functie de ce ne ofera sezonul; Ca si vinurile, de altfel, pe care ne straduim sa le asociem cum trebuie cu mancarea. Este Noua Bucatarie Romaneasca Creativa, retetele sunt originale sau reinterpretate, produsele si ingredientele sunt, in cea mai mare parte, din gradina lui Florin si de la producatorii pe care el ii cunoaste bine. Tehnicile de gatire sunt fusion si platingul modern.
Bucataria e in jurul unui gratar pe care Florin gateste frigaruile tip yakitori facute in intregime de el. E o plita de soba pentru prajit si incalzit, roca vulcanica pe post de plita si gratar. Totul se gateste la jar ca intr-o bucatarie deschisa in aer liber.
Locul cinei este dezvaluit vineri sau sambata seara, deci cu o zi inainte, iar meniul va fi dezvaluit si explicat direct la masa; la fel si vinurile asociate fiecarui fel.
Incepand cu 19 septembrie, vom face acest pop-up terrace in fiecare weekend. Ne dorim sa fie o adevarata experienta gastronomica, mereu in alta gradina, cu multa poveste si mancare gustoasa care provine din surse cat mai sigure si naturale si cu vinuri de la casele cunoscute.
Pretul este de 100€ de persoana si se achita odata cu rezervarea, in limita locurilor disponibile. Daca ploua sau daca anulam noi, din diverse motive, suma va fi restituita integral. In cazul in care clientii anuleaza, suma va fi restituita integral daca anularea se face cu 4 zile inainte sau cu mai multe, pentru ca noi cumparam produsele si ingredientele marti si miercuri. Pentru anularile facute miercuri si joi, vom retine costul ingredientelor perisabile si vom returna diferenta.
Cina Epicurean Enigma „de test”
Chef Florin Andrei Vanau si echipa lui pregatind cina, Ciprian Bocioaca explicand…
Gazdele Epicurean Enigma si casa lor cu iedera
O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si de Ciprian Bocioaca in curtea casei vechi a unor copii arhitecti talentati, Dinu-Alexandru Popescu si frumoasa lui femeie. Au „testat” Epicurean Enigma pe cativa invitati, conceptul lor de restaurant mobil (pop-up restaurant), pe care l-am descris in detaliu intr-un articol separat, nu mai revin.
Ma asteptam sa fie un fel de picnic, sau ceva campenesc, oricum, insa am avut o surpriza de proportii. O parte din meniu, cel putin, a fost aproape de fine dining. Sturionul la gratar, rata si porumbelul, in special, au fost excelente. Si vinul foarte bun. Am mancat mult mai mult decat ar fi trebuit sa fac, dar nu m-am putut abtine.
Conceptul Epicurean Enigma include nu numai cina propriu-zisa, ci si un loc frumos in care e servita. Or, prima alegere nu ar fi putut sa fie mai aproape de atat de gustul meu! Pe strada Plantelor, in Bucurestiul vechi si curat, cu poezie. O casa batrana acoperita cu iedera cum rar am vazut in alta parte, copaci si case cu personalitate in jur.
Florin Andrei Vanau e un chef foarte talentat, si a intrat si el in clubul inca restrans al creatorilor de bucatarie, Noua Bucatarie Romaneasca, originala, creativa. Vom auzi multe despre el in viitorul apropiat, sunt convins, si sper ca si de originalul lor proiect…
Meniul din ultima sambata a lunii august, Chef Florin Andrei Vanau
- Coliparia: unt cu pasta de ardei rosu si cococi pe plita
- Assiette de amuse bouche: rulada de porc pe sorici de porc expandat, rulada de pui pe chips de malai, salata de vinete picanta pe scruton de paine; spumant Panciu Brut
- Coapte din gradina: supa de rosi coapte din gradina chefului, coapte la jar si facute supa crema rece stilul gaspacho, cu rosii cherry galbene murate, scalii de telemea deasupra; Amadoc Riesling Italian de la Crama Thesaurus
- De la Dunare: file de sturion la jar, cu kale trasa in tigaie cu usturoi si unt, piure de mamaliga cu perle de branza, pudra de rosii si storceag; Sauvignon Single Vineyard Crama Thesaurus
- Palate cleanser: Capra si strugurii, un iaurt de capra rece cu struguri negri
- Pasari rosii: piept de rata si de porumbel la jar, cu piure de dovleac placintar, dovleac marinat si zucchini la gratar demi si hrisca prajita; Reserva cupaj Crama Thesaurus
- Neaosa din Moldova: poale in brau; vin desert Sauvignon Blanc, Crama Corcova
- Petits fours: Pralinele lui Zobuian – piersica in palinca, menta si pin, cafea.