Samsara, cel mai așteptat restaurant vegetarian din București
Sunt trist de puține restaurante vegetariene și vegane în București, așa că orice apariție nouă e așteptată cu multă speranță. Cât despre unul vegetarian cu bucătărie fină, aproape că ne luaserăm gândul. Dar iată că ne-au făcut surpriza niște băieți din Cluj, despre care am auzit că au deschis acum vreo șapte ani acolo un astfel de restaurant vegetarian, Samsara Foodhouse.
În Capitală au ales parterul unuia dintre cele patru turnuri construite dintr-o dată lângă Parcul Floreasca, în ansamblul imobiliar One Floreasca, unde a fost Automatica înainte. Totul nou, așadar, modern, contemporan, occidental, spre minimalist, dar nu foarte. Un salon cu pereți de sticlă, desigur, destul de larg pentru un astfel de concept. Barul foarte mare, cu tejghea la care poți sta pe scaune înalte. Bucătăria la vedere, în spate, după un perete de sticlă. Terasa și ea foarte mare, pe două laturi ale clădirii, deschisă dar cu acoperiș retractabil.
Au meniu hard-core pentru vegani, dar și unul soft, cu brânzeturi și gătire termică, pentru cei mai puțin curajoși. Poate că pentru vegetarieni și vegani unele feluri de mâncare din meniul lui Samsara le sună cunoscute, însă pentru neofiți e o mare surpriză, cu siguranță. Și denumirile, și combinațiile de produse și ingrediente, dar și bogăția meniului: supe, antreuri, multe salate, desigur, paste, burgeri, chiar și numeroase feluri de pizza. Câteva specialități au denumiri cu influențe orientale, și nu e câtuși de puțin de mirare, fiindcă asiaticii sunt cei mai mari specialiști în legume, se știe.
Bucătărie fină
Dar surpriza și mai mare, însă, este că e chiar bucătărie fină acolo. O raritate pentru București, și chiar și pentru multe alte mari capitale europene, când vine vorba despre vegetarian și dietetic, în general. Tot ce am mâncat a fost bun, și chiar foarte bune, unele, și chiar și cafeaua. Berea cu ghimbir, dintre băuturi, merită o mențiune specială, mai ales dacă este pregătită chiar de către ei, așa cum au spus.
Și serviciul a fost bun, cu chelneri tineri, dezinvolți, naturali. După modelul celor din noul val al restaurantelor și cafenelelor neo-boeme, în care personalul seamănă cât mai mult cu cei din clientelă, chiar până la punctul în care nu-i mai poți deosebi deloc între ei. Și asta completează foarte bine conceptul celor de la Samsara, care se vede că a fost bine gândit, până la cele mai mici detalii.
Prețurile sunt rezonabile. Clienți aveau destui – ceea ce nu e puțin lucru pentru un restaurant nou deschis, și încă într-un complex rezidențial gol, încă neterminat.
Da, Samsara e un concept și un model de business și de a face lucrurile pe care mulți am vrea să-l vedem copiat și multiplicat. Pe segmentul încă foarte puțin acoperit al bucătăriei vegetariene, desigur, însă nu doar acolo. Nu mă îndoiesc că vor avea mare succes, și nu m-ar mira defel să-l văd replicat într-un sistem de francizare, în viitorul apropiat.
Și nu în ultimul rând, felicitări pentru premiera ca un restaurant cu bucătărie fină din alt oraș să-și facă o „filială” în București, și nu invers. Nu prea ne așteptam să vedem asta prea curând, într-adevăr! Dar acesta este un semn foarte bun, sper să le zgândărească orgoliul marilor chefs din Capitală și să le stimuleze și mai mult creativitatea… (George Butunoiu – august 2021)
Bucătărie vegetariană creativă la Samsara
Salonul vegetarian Samsara
Terasa vegană
Pret mediu pe meniu: 160 lei (42 lei antreurile, 58 lei felurile principale)
Portii: medii
Criteriul
Aug-2021
Mancare
9.90
Specifica bucatariei
10
Vita
Peste
Legume
10
Paste
9.5
Sosuri
Originalitate
10
Prezentare
10
Servicii
9.00
Rapiditate
9
Contact
9
Atentie la detalii
9
Ambianta
8.67
Exterior
8
Interior
9
Gradina
9
Bonusul evaluatorului
8
Nota finala
9.09
Criteriul
Aug-2021
Mancare
9.90
Specifica bucatariei
10
Vita
Peste
Legume
10
Paste
9.5
Sosuri
Originalitate
10
Prezentare
10
Servicii
9.00
Rapiditate
9
Contact
9
Atentie la detalii
9
Ambianta
8.67
Exterior
8
Interior
9
Gradina
9
Bonusul evaluatorului
8
Nota finala
9.09
Data actualizarii: 27/06/2022
Samsara - Calea Floreasca, nr. 159-165 (One Tower)
Intr-adevar, au mancare foarte buna. Comand de la ei inca de anul trecut. Ma bucur ca au deschis un restaurant in Floreasca. Imi place in mod deosebit lasagna cu ciuperci si spanac.
Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.
Comentarii (2)
Foarte buna mancarea, din pacate restaurantul s-a inchis:(
Intr-adevar, au mancare foarte buna. Comand de la ei inca de anul trecut. Ma bucur ca au deschis un restaurant in Floreasca. Imi place in mod deosebit lasagna cu ciuperci si spanac.