Savart
www.facebook.com/restaurantsavart
0743.575.757
Cină la Savart cu femei frumoase, care mănâncă și beau mult…
Savart e genul de restaurant în care ajungi până la urmă să mănânci în exces, dacă nu ai o tărie de oțel pentru a rezista ispitelor. Am rămas cu amintiri plăcute de la ultima vizită la ei – și despre ambianță, dar mai ales despre mâncare – așa că l-am pus primul pe listă atunci când femeile frumoase mi-au spus că li s-a făcut dor de centrul orașului și de niște excese.
Am găsit mai multă culoare în ambianța modernistă Art Nouveau – Cubistă – Art Deco de la Savart, ceea ce m-a bucurat, fiindcă nu sunt cel mai mare admirator al minimalismului cromatic, sau de oricare alt fel, atunci când e vorba despre restaurante. Și m-a bucurat încă și mai tare pentru că femeilor frumoase le-a plăcut foarte mult. Și asta e tot ce contează, la urma urmei.
Cina a fost memorabilă – inclusiv prin cantitate. Tot ce vedeți mai jos și în poze am mâncat patru oameni mari și un om mic la o singură masă. O cină de câteva ceasuri, e drept, dar… Și ca să fiu foarte precis, au rămas câteva lucruri în farfurie, după al cincilea, al șaselea fel, pe care i-am rugat să mi le pună la pachet pentru mic dejunul de a doua zi. Însă a ieșit un pachețel, o pungă mică, o punguță, de fapt.
Iată meniul:
- TORCHON DE FOIE GRAS: foie gras, pâine artizanală, sos de vișine, confit de ceapă, sare Maldon
- SUFLEU DE VINETE: vinete, Grana Padano, ou, ardei copt
- CARPACCIO DE SFECLĂ ROȘIE CU BRÂNZĂ DE CAPRĂ: sfeclă coaptă, alune de pădure, brânză de capră, sos de muștar și miere, microplante
- SALATĂ DE CARACATIȚĂ CALDĂ: caracatiță, roșii confiate, vinegrette cu trufe, cartofi noi, ulei aromatizat, busuioc
- SAMOSAS CROCANTE: fenicul, ciuperci, morcov, ceapă, tofu, sos sweet chilli & soia
- FILE DE LUP DE MARE CU LEGUME SOTATE: file de lup de mare, zucchini, ardei gras, broccoli, ceapă, usturoi, sos Capesante
- FILE DE TON CU REDUCȚIE DE SPANAC: ton roșu, sos de soia, fulgi de migdale, baby spanac
- PULPĂ DE GÂSCĂ CONFIATĂ CU VARZĂ ROȘIE ȘI PARĂ: pulpă de gâscă confiată, varză roșie, chimen, sos demi-glace, pară în vin licoros
- CEAFĂ DE PORC IBERICO CU PIURE DE ȚELINĂ: ceafă de porc Iberico, sos de vin roșu, piure de țelină
- COTLET DE VIȚEL: cotlet de vițel cu os, roșii cherry, cartofi confiați, salată sucrine
- TOURNEDOS ROSSINI: mușchi de vită, foie gras poêlé, trufe, cartofi Rösti, sos demi glacé
- CARTOFI CONFIAȚI ÎN GRĂSIME DE GÂSCĂ
- MILLEFEUILLE SAVART
- LAVA CAKE CU CIOCOLATĂ CU LAPTE
Fetele frumoase din ziua de astăzi au învățat multe despre vinurile bune și știu să pună bine în aplicare aceste cunoștințe vaste, așa că:
- Golden Jackal Dumetrier
- AALTO 2020 Tinto Fino RIBERA del DUERO DO
Savart nu e un restaurant de show-off, de Instagram, cu rețete cu totul originale, nemaiauzite și nemaivăzute, cu sculpturi în sparanghel și cu farfurii care stau câte o jumătate de ceas la aranjament, înainte să ajungă pe masă. Și nici porții infinitezimale nu sunt, ba dimpotrivă. E un restaurant de produse și ingrediente de cea mai bună calitate și de muncă multă în bucătărie, la preparare, nu la așezarea în farfurie. Cam cum sunt Sardin și Fior di Latte, de pildă, unde am mâncat de fiecare dată foarte bine și despre care am scris întotdeauna cu entuziasm.
Marele regret, însă, a fost că nu am putut să le arăt femeilor frumoase grădina, dată fiind ziua din calendar în care am ajuns la Savart. Casa aceea cu multă personalitate avea o grădină cu o vegetație fabuloasă când am intrat eu prima dată în ea, în urmă cu mulți ani, când s-a deschis primul restaurant acolo. O raritate pentru înghesuiala din centru. Dar să vedem cum va fi peste o lună, două, dacă se vor ține de promisiune și va fi iarăși ce a fost… (George Butunoiu – martie 2023)
Savart, un fel de restaurant de care centrul a dus mereu lipsa
Am ajuns din nou la Savart, de data aceasta la invitatia lor, ca sa-mi prezinte noul meniu, alcatuit in urma concluziilor trase la jumatate de an de la deschidere. Ocazie cu care am intrat si in salonul amenajat modernist, Art Nouveau – cubist – Art Deco, in ton cu stilul arhitectonic al fostei case a lui Nicu Ceausescu. Pozele surprind destul de bine ambianta distinctiva de la Savart, bine realizata, cu materiale de cea mai buna calitate. Insa in aceasta privinta stiu ca parerile vor fi impartite, asa cum au fost si in grupul nostru: lui Cristi si lui Kaspar le-a placut tocmai griul cald care nu a fost pe gustul meu; mie imi plac intotdeauna banchetele in restaurante, fiindca saunt mai comode, insa lui Kaspar nu, si tot asa. Si inca ceva: au un pian valoros acolo, sper sa ajunga sa-l foloseasca asa cum se cuvine…
Eu consideram pana acum Savart un restaurant cu bucatarie frantuzeasca, data fiind formatia si experienta bucataresei sefe, care e si asociata. Insa noul meniu il plaseaza clar in zona multicuisine, o tendinta naturala si la moda acum, de cand cu globalizarea si cu accesul total la informatie. Si e important de mentionat ca au in meniu o parte destul de consistenta si de credibila cu mancaruri vegetariene – inca o raritate in Bucuresti.
Noi am primit asa: … (citește tot)
Bucătăria Savart
Saloanele și clientele Savart
Referinte
Aceea a fost casa lui Nicu Ceausecu, cand taica-su facea ce voia in tara. Apoi a venit Ion Caramitru si i-a luat-o, fiindca a fost cu revolutia. Nu s-a mutat el acolo, cum ar fi facut altii, ci a facu...
Savart - Str. George Enescu, nr. 2-4 (UNITER)
Comentarii (2)
The food was great but we had to wait for a long time for an English menu. At the end we got two copies for four persons. Such a pity.
Comentariu din martie 2023: schimbindu,se bucatarii, s,a schimbat si meniul, a ramas o palida imagine a ceea ce,a fost Savart, preparatele actuale sint gustoase, dar banale si scumpe.