Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

Afiseaza

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată Amazon, ca unor cărți despre gastronomia românească comercializate de această companie să le fie schimbată categoria de la Gastronomie la Fantasy.

Demersul a fost inițiat de jurnalistul culinar Cosmin Dragomir (cosmindragomir.ro/ro/), de publisherul revistei vinul.ro/ – Cezar Ioan (amândoi inițiatori ai Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România) și de Cătălin Mahu, antreprenorul care conduce un lanț de restaurante cu specific românesc. Lor li s-au alăturat și alte personalități din industria ospitalității iar la susținerea inițiativei se poate alătura oricine prin semnarea unei petiții lansate simultan cu scrisoarea deschisă.

În atenția conducerii Amazon,

În primul rând ținem să vă felicităm că prin amploarea businessului dumneavoastră cărți care popularizează gastronomia românească și rețetele tradiționale pot ajunge în mai toate colțurile lumii. Suntem bucuroși că astfel ne putem promova țara și mâncărurile specifice și, chiar dacă suntem conștienți că România încă nu este o destinație seducătoare pentru turismul eno-gastronomic, sperăm ca în viitorul apropiat să devenim o țintă pentru gurmanzii și gourmeții din mult mai multe țări. La o simplă căutare pe siteurile Amazon putem găsi câteva zeci de titluri de cărți care promit cititorilor rețete autentice sau tradiționale românești. Multe dintre ele sunt scrise de autori străini și Amazon e o sursa destul de singulara prin intermediul căreia putem cumpăra aceste apariții editoriale. Prin urmare, în ultimele luni am achiziționat multe carți, care, la prima vedere (ne referim la titlu, copertă și uneori descriere) prezintă rețete care ar trebui să aibă legătură cu ce am putea defini ca fiind tradițional bucătărie românească.  

Am analizat mare parte dintre aceste volume și am remarcat că multe dintre ele țin mai mult de domeniul fantasy și mai puțin de realism. Există între aceste cărți două mari categorii diferite: unele care sunt semnate de persoane reale și care, din cine știe ce motive, au publicat texte în urma unor cercetări de mântuială și mai există cărți care sunt tipărite la comandă, din colecții care acoperă gastronomii din toată lumea, printate greșit și tălmăcite cu un strămoș al softurilor automate de traducere.

Pentru a nu abuza de timpul dumneavoastră și cu speranța că îl veți folosi pe cel economisit de scurtarea acestei scrisori pentru a trata cu seriozitate și celeritate solicitarea noastră, vă subliniem câteva din greșelile flagrante întâlnite în aceste cărți. Finalul acestei scrisori conține de o listă de volume pe care vi le supunem atenției și vă anunțăm că vă stăm la dispoziție pentru orice detaliere ulterioară inclusivi pentru a vă trimite fotografii cu rețetele care fac obiectul acestei solicitări.

Ne mândrim cu ciorba rădăuțeană, dar ea nu conține porcușori de guinea. De fapt, nouă ne plac porcii cărnoși pe care îi îngrășăm timp de un an, iar micuții blănoși considerați delicatese pe alte meleaguri îi creștem doar ca animale de companie. Tofu este un ingredient asiatic intrat de curând pe piața românească și nimeni nu ar putea susține că o pastă tartinabilă din tofu e tradițională. Mititeii noștri pe care îi iubim conțin usturoi și, cu derogare de la UE, bicarbonat de sodiu, în nici un caz ceapă, așa cum nici ciorba de burtă nu are cartofi nici măcar în cratițele celor mai puțin pricepuți bucătari dintre noi. Consumăm mult somon, dar bunicii și părinții noștri nu îl puneau în farfurie pentru că nu crește în râurile noastre, așa cum nici King Crabul de Alaska nu este aclimatizat pe aici. Avem zeci de feluri de sarmale, dar despre cele cu năut nu am auzit pe aici, iar dacă cineva a experimentat de curând o astfel de rețetă e doar o excepție și deloc reprezentativ pentru România.

Suntem conștienți că întregul colectiv al Amazon își dă silința ca serviciul prestat să fie din ce în ce mai bun și nu suntem absurzi să credem că angajații ar putea să verifice fiecare produs în parte din milioanele disponibile.

Vă scriem această scrisoare tocmai pentru a vă ușura munca și a preveni să nemulțumiți alți clienți sau și mai rău să îi induceți în eroare fără  premeditare.  Și să nu credeți că avem pretenția să fim crezuți pe cuvânt ci doar să alocați puțin timp pentru cercetarea celor susținute în aceste rânduri.

Vă stăm la dispoziție pentru a vă furniza alte zeci, poate chiar sute de exemple elocvente. Vă mulțumim anticipat pentru timpul acordat solicitării noastre și cu speranța că împreună putem prezenta corect realitatea vă prezentăm și lista titlurilor care fac subiectul acestei scrisori:

All Along The Danube, Marina Polvay

The Dracula Cookbook, Marina Polvay

The Ultimate Romanian Cookbook, Slavka Bodic (111 tasty dishes from Romania to cook right now)

The ultimate Romanian Cookbook Jeri W. Dean (delicious Romanian foods to prepare)

Romanian Cookbook, Liam Luxe

Dracula’s table, Nataliya Popova

Romanian Cookbook, Brenda G. Crouch (quick easy and simple authentic recipes from Romania to prepare at home easily)

Romanian Cookbook, Amaya Williams (120 delicious and traditional Romanian recipes to cook right now)

The complete Romanian cookbook, Thelma J. Ruiz

The food & cooking of Romania & Bulgaria, Silvena Johan Lauta

Semnat, inițiatorii weareromania.com, Cosmin Dragomir, Cezar Ioan, Cătălin Mahu

Contact: cosmin.dragomir@gastroart.ro (Comunicat de presă – aprilie 2024)

Data actualizarii: 17/04/2024

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close