Zona Pietroasele din jud. Buzău este cunoscută mai cu seamă pentru descoperirea Tezaurului de la Pietroasele sau Cloșca cu Puii de Aur, din anul 1837 pe Dealul Istriței din localitatea Pietroasele, dar și pentru tradiția sa viticolă, fiind parte componentă a celebrei regiuni viticole Dealu Mare.
Istoria dezvoltării culturii viței de vie apare consemnată prima data pe la 1893-1895, când a fost deschisă Pepiniera Pietroasa, după invazia de filoxeră, prima din România. În consecință, pe aproximativ 10 hectare, s-a plantat o colecție de 737 de soiuri de viță de vie, din toate regiunile lumii. În aceeași perioadă, s-a deschis și o școală de altoitori, care funcționează în cadrul Pepinierei Pietroasa.
La o distanță de aproximativ 30 de ani (1924), s-a înființat o instituție cu caracter științific, cu scopul de a efectua cercetări și experimente pentru dezvoltarea domeniului viticol, denumită Stațiunea Viticolă Oenologică Pietroasa. Și, tot acum apare și o școală de ucenici agricoli, cu rolul de a forma viticultori.
Între 1928 și 1958, Stațiunea Viticolă Oenologică Pietroasa a funcționat sub denumirea de Via Experimentală Pietroasa, pentru că era primul loc în care s-au efectuat experimente privind cultivarea diferitelor soiuri de viță de vie. Din 1958 numele s-a transformat în Stațiunea Experimentală Viticolă Pietroasa, care în următoarea perioadă a fost sistematic promovată în România, pentru pionieratul cercetării științifice pe care a efectuat-o în domeniul viticol.
Ulterior, stațiunea a devenit una dintre stațiunile Institutului de Cercetări Horti-Viticole, iar mai apoi ale Institutului de Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească. Din 2005, locul devine filială a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București. Din cauza retrocedărilor, suprafața cultivată s-a redus de la 512 hectare (cât avea în anul 2003), la aproximativ 203 hectare (în 2014).
Totuși, din 2019, când Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa s-a unificat cu Pepiniera Istrița, și au format Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și pomicultură Pietroasele-Istrița, suprafața cultivată s-a mărit la 401 hectare, însumând atât viță de vie, cât și pomi fructiferi, pepiniere pomicole și viticole sau alte culturi.
Sursa: https://www.pietroasaveche.ro/istoric/
Interiorul
Exteriorul și împrejurimile
Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, județul Buzău.
Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, județul Buzău.