Taverna Sarbului, iunie 2017
www.tavernasarbului.rowww.facebook.com/taverna.sarbului.restaurant
0214.906.050; 0727.353.353
De luat in calcul Taverna Sarbului si atunci cand vreti o mancare roamaneasca serioasa si buna…
Reintalnirea cu Taverna Sarbului, dupa multi ani, a fost o surpriza placuta. Nu stiu de ce nu mai socoteam Taverna Sarbului printre marile restaurante ale Bucurestiului, nu am avut vreun motiv anume, cred, doar ca am uitat de el/ea, nefiind un mare admirator al bucatariilor nationale balcanice, si nemaritime, in general.
Taverna Sarbului e un restaurant foarte mare, e deschis de vreo 15 ani, cred ca acea casoaie din spatele Casei Scanteii a fost construita dupa Revolutie, special pentru a fi restaurant, salon de nunti, evenimente, ceva de felul acesta. Se ajunge greu la Taverna Sarbului, nu e intr-o zon circulata, trebuie sa pui GPS-ul sau sa stii dinainte drumul.
Taverna Sarbului are doua niveluri, parterul cu un salon mai mic si cu bucataria, etajul mult mai mare. E totul foarte rustic, numai lemn cat vezi cu ochii, inclusiv decorurile. Nu au scaune, numai banci de lemn masiv, mesele la fel. Sunt incomode, au spatarul aproape la 90 de grade, si sunt si inghesuite. Eu, cu cele 20 de Kg pe care le-am pus pe mine in ultimul an si jumatate, a trebuit sa ma mut la alta masa, ca nu incapeam acolo unde m-au pus la inceput. Nu au muzica, sau nu o pun tot timpul, insa au televizoare mute puse pe canale de sport.
Sunt sute de locuri la Taverna Sarbului, poate ca ar trebui sa mai scoata cateva mese, nu cred ca se va mai umple vreodata asa cum a fost pe vremuri, cand nu erau atatea restaurante bune si cu mancare buna in Bucuresti. Terasa e si ea foarte mare, stiu ca arata bine, acum e inca in lucru, parea sa fie spre sfarsit lucrarile, poate ca in curand va fi deschisa si aceea.
Si inca ceva: Taverna Sarbului e un brand si un lant, am putea spune, au astfel de Taverne ale Sarbului in alte 6 orase.
Meniul e din bucataria sarbeasca la Taverna Sarbului, bineinteles. Bucatarie traditionala, populara, nu cred ca au si o alta bucatarie fina, cum au cateva tari mari. E lung, sunt multe feluri. Cele mai multe asemanatoare cu ce avem si noi in bucataria romaneasca, asemanatoare cu celelalte bucatarii balcanice si din jurul nostru, cu cea ruseasca. Sunt putine feluri complet diferite, despre care sa nu fi auzit deloc sau sa nu iti poti da seama ce gust are doar din denumire sau descriere, Sau si din poza, fiindca e un meniu cu fiecare fel fotografiat, destul de reusit. Si au si niste meniuri cu pret fix pentru corporatistii din zona, pe la 40 si ceva de lei, vizibil mai mare decat la multe alte restaurante cu astfel de meniuri rapide.
Mancarea a fost surprinzator de buna la Taverna Sarbului, nu ne asteptam, dupa cum am spus. Varza calita foarte buna, bine scoapta, nu mai avea niciun pic de zeama; carnatii de oaie foarte buni, i-am si pus la rubrica de pe site pagina cu cele mai bune feluri; spanacul nu a fost bun, ar trebui sa gaseasca o solutie pentru asta; orezul sarbesc a fost bun, la fel si o un fel de placinta cu malai, faina si branza, desi nu vreo delicatesa – proja se cheama. Si hribii murati au fost buni.
Preturile nu sunt mici, insa raman rezonabile, mai ales ca portiile sunt mari, nu trebuie sa iei prea multe feluri ca sa pleci satul de la Taverna Sarbului.
Cu serviciul am avut un mic incident la inceput, la Taverna Sarbului, dar s-a „rezolvat” mai bine decat speram, ba chiar am ajuns sa-l pun pe al doilea chelner (cel din poza), cel care ne-a salvat de cel care nu intelegea cateva lucruri elementare, in lista cu cei mai buni chelneri din oras, de pe site. E un chelner nou, abia venit la Taverna Sarbului de vreo doua luni. Om trecut prin viata, chelner de meserie si de vocatie, vorbaret si curios, gata sa se confeseze oricui vrea sa-l asculte. Grijuliu si gata sa preia el o patte din efort de la noi, a scris cu pixul ce contine pe fiecare cutie cu mancarea pe care am luat-o la pachet cu ce a ramas, „ca sa nu pierdeti vremea sa le deschideti ca sa vedeti ce e in fiecare…” Si s-a si semnat pe cutii, pentru conformitate… 🙂
Au multi chelneri la Taverna Sarbului, unii nu aveau ce face la cati clienti erau la pranz. Si au si mai multe fete frumoase la intrare. Poate ca se animeaza locul mai tare pe seara, cine stie… Multi clienti erau batrani, media de varsta la Taverna Sarbului e mai sus decat la multe restaurante, nu stiu care e explicatia.
Taverna Sarbului e unicul restaurant sarbesc pe care il stiu eu in Bucuresti, asa ca atunci cand vreti sa mancati ceva din bucataria sarbeasca va trebuie sa mergeti acolo. Dar si daca vreti sa mancati bine romaneste, Taverna Sarbului poate sa fie o alegere buna, tinand seama ca bucatariile acestea, romaneasca, bulgareasca, sarbeasca, balcanice, in general, au multe in comun. (GB – iunie 2017)
Taverna Sarbului, iunie 2017 - Str. Tipografilor, nr. 31