Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

Afiseaza
comentarii

Un cititor al Restocracy mi-a trimis un top al restaurantelor din Bucuresti de acum 26 de ani, deci la foarte scurt timp dupa Revolutie, cand abia de apareau restaurantele private. De aceea, acesta este topul restaurantelor comuniste, practic, din ultimii ani ai sai. Topul (articolul) a aparut in Ziarul Libertatea din 27 aprilie 1991, pag. a 6-a, semnat „Inspector L”, care era Octavian Andronic, de fapt.

Mai jos e explicatia lui Inspector L cu privire la criteriile si metodologia clasificarii. Cat despre topul propriu-zis, avem doar o copie din ziar, care abia poate sa fie citita, insa il transcriu pentru cei care deslusesc cu greu poza. Semnificatia stelutelor acordate restaurantelor este urmatoarea:

*****  local de lux, servicii ireprosabile
****  local select, servicii excelente
***  local bun, servicii bune
**  local fara pretentii, servicii onorabile
*  local riscant, servicii incerte

Topul restaurantelor din Bucuresti in 1991

Topul restaurantelor din Bucuresti in 1991

Deci, topul restaurantelor din Bucuresti 1991, aprilie:

Restaurante *****: Balada (Hotel Intercontinental, etajul 21)

Restaurante ****:

  • Salonul Spaniol
  • Salonul Capsa
  • Madrigal (Hotelul Intercontinental)
  • Casa Lido

Restaurante ***:

  • Bucuresti (ambianta placuta, clientela diversa, specific frantuzesc, serviciul corect – n.a.)
  • Bolta Rece
  • Moldova
  • Lebada
  • Select
  • Discoteca Bavaria
  • Nord Hotel
  • Barul Athenee
  • Barul Intercontinental
  • Ambasador
  • Salonul Royal (Athenee)
  • Continental
  • Nan Jing
  • Capsa (braseria)
  • Trocadero

Restaurante **:

  • Olimp 90
  • Bulevard
  • Palas
  • Capitol
  • Parc
  • Podul Mogosoaiei
  • Berlin (Le President)
  • Doi Cocosi
  • Bella Italia
  • Padurea Baneasa
  • Pescarul
  • Cismigiu
  • Snagov Palace
  • Pescarus
  • Lido
  • Salonul Diplomat (Athenee)
  • Nick
  • La Florentin
  • Flora
  • Bucur
  • La Pestera
  • Braseria Intercontinental
  • Voicu & Co.
  • Dacia
  • Havana

Restaurante *:

  • Casa Romana
  • Sarpele Rosu
  • Ficus
  • Gambrinus
  • Berlin (braseria)
  • Carul cu Bere
  • 1 Mai
  • Hamka
  • Cafe bar Luxus
  • Monaco
  • Dealu Mare
  • Opera Turn
  • Marul de Aur
  • Varsovia
  • Ovidiu
  • Doina

Deci, singurul restaurant cu 5 * de la acea vreme, adica cel mai bun din Bucuresti, era Balada de la Intercontinental, de la etajul 21. S-a inchis demult Balada, insa acum e inchiriat salonul pentru evenimente, cred ca tot Balada se numeste acest salon de la Intercontinental.

Cele de 4 *: Salonul Spaniol era pe Calea Victoriei, cred ca langa Biserica Alba; nu mai e restaurant acum. Capsa e tot Capsa, de 187 de ani in acel loc ci de 141 de ani cu acest nume. Madrigalul de la Intercontinental era restaurantul de la parter, din capatul holului centrul, cu vederea spre Batistei, unde e acum restaurantul Modigliani. Casa Lido e acum Trattoria Buongiorno, vizavi de Biserica Boteanu, a lui Dragos Petrescu.

3 *: Hotelul Bucuresti e Radissonul de azi, restaurantul era unde acum au Cafe Citta, in fata, spre Calea Victoriei. Bolta Rece e bine mersi, in acelasi loc din Aviatorilor. Moldova era pe Icoanei, in dreptul parcului. Au fost mai multe restaurante acolo, de-a lungul timpului, insa niciunul nu a mers prea bine; cred ca acum e doar o sala de evenimente. Lebada e departe, la iesirea din bucuresti catre Cernica; era un hotel destul de luxos acolo, si se manca bine, intr-adevar; nu stiu ce se mai intampla cum acolo. Selectul e la locul lui, langa Guvern; fost restaurant faimos, acum mai merge lumea la el doar vara, pentru ca are doua terase foarte frumoase; iarna cred ca mai fac evenimente, din cand in cand, si in restul timpului vand mai mult mancare ieftina la sufertas, pentru angajatii de la Guvern si de la Ministerul de Externe, din apropiere; am scris cateva articole lungi despre acest restaurant faimos pentru cei din generatiile trecute si pentru comunistii cu nostalgii. De Discoteca Bavaria nu am auzit pana acum. Hotel Nord cred ca e Ibisul de acum, de la Gara de Nord, dar nu bag mana in foc. Athenee e actualul Hilton, Athenee Palace, nimic nou de spus despre el, Interul e Inter, Capsa la fel, dupa cum am spus, Ambasadorul si Continentalul sunt la locurile lor, pe Balcescu, respectiv pe Calea Victoriei, Nan Jingul la fel, doar ca atunci era in spate, la capatul holului, spre Dumitru Lemnea, nu spre Lascar Catargiu, ca acum. Trocadero era in Piata Universitatii, spre Academiei, acum s-ar putea sa fie tot un restaurant acolo, Caredy, cred, daca nu au venit altii in locul lui.

Cele de 2 *, dupa Inspector L: De Olimp 90 nu am auzit. Hotelurile Bulevard, Capitol si Palas sunt tot acolo, aproape unul de celalalt, Berlin era pe Constantin Mille, pe strada care coboara din Calea Victoriei pe langa Casa Armatei, cam pe unde e Control Club acum, daca nu chiar acolo. Era faimos, nu stiu de ce l-a pus Inspector L doar la 2*. De Lido, Athenee, Inter am spus deja. Parc e Ramada Parcul de acum, Doi Cocosi stim, acolo de peste 100 de ani. Pescarul e cel din Piata Universitatii, cu aceeasi atmosfera si cu aceiasi angajati, Pescarusul din Herastrau la fel, al lui Dragos Petrescu si acesta, acum. Cismigiu cred ca era cel de pe insula. Padurea Baneasa trebuie sa fie Casa Alba, de cand lumea si acela. La Snagov Palace nu am fost vreodata, nu stiu pe unde era sau daca mai e ceva din el acum. La Pestera, ca nume, imi spune multe, dar nu imi amintesc deloc unde si cum era. Podul Mogosoaiei era pe Calea Victoriei, unde face cruce cu Occidentului. Imi amintesc perfect literele cu care era scris numele, probabil aceleasi de pe cand eram eu mic, sau si mai inainte. Cred ca e un magazin acum in acel loc. Bucur era in Piata Operetei, acum l-a luat tot Dragos Petrescu, a facut Hanul Berarilor – Casa Soare in el. Flora era al Gospodariei de Partid pe vremea comunistilor, din cate tin minte, pe Kiselev, intre Docentilor si Arcul de Triumf, demolata acum cladirea, cu terenul preluat de Puiu Popoviciu, din cate am auzit. De Bella Italia, Nick, La Florentin, Voicu & Co. si dacia nu am auzit. Havana imi suna foarte, foarte cunoscut, dar nu imi aduc aminte unde, parca in centru, pe la Piata Universitatii, sau in jur, oricum.

1 *, adica ce nu prea-i placea lui Inspector L: Casa Romana era pe Calea Victoriei, unde se termina in Dambovita, pe mana stanga; s-ar putea sa fie tot un restaurant acolo, acum. Gambrinus, cel mai cunoscut restaurant din Bucuresti din toate timpurile (pana la aparitia Internetului) e tot acolo, pe Regina Elisabeta, Caru cu bere la fel, evident (si tot al lui Dragos Petrescu, la fel de evident). Sarpele Rosu a fost faimos; in Bucurestiul vechi, unde se taia Galati cu Eminescu, cred ca nu mai exista acum. Insa a aparut un sarpe Roz in locul faimosului Marul de Aur, de la Piata Victoriei, in spatele monstruosului bloc care incepe din Buzesti si se termina pe Calea Victoriei, aproape de Sevastopol. Doina trebuie sa fie Casa Doina de acum, Bufetul de la Sosea cand s-a nascut. De Ficus am auzit, dar nu imi mai amintesc nimic, de Dealu Mare la fel, Ovidiu o fi fost pe la Piata 1 Mai? De Cafe bar Luxus, Monaco, Hamka, Varsovia si 1 Mai nu am auzit pana acum. Opera Turn era in spatele Bisericii Cretulescu, unde e turnul acela, la mezanin, unde e acum magazinul de piane.

Ca sa fac un scurt sumar, cateva dintre aceste restaurante au ramas cu numele de atunci si, foarte probabil, conduse de catre aceiasi oameni, sau de urmasii lor, dar au intrat, sau intra incet in uitare. Capsa a ramas mult in urma, nu a reusit sa intre in Lista Restocracy, cu istoria ei cu tot. Lido, Inter, Athenee si inca vreo cateva sunt cu totul alte restaurante, chiar daca au acelasi nume, asa ca nu le mai pun la socoteala. Se poate spune, deci, ca doar Caru cu Bere si Casa Doina au renascut si au crescut spectaculos, Doi Cocosi si Nan Jing sunt cam la fel, iar Pescarusul s-a schimbat si el radical, insa el are alt statut, de restaurant turistic. Acestea cinci se regasesc in Lista Restocracy a celor mai bune restaurante din Bucuresti, dupa mai bine de un sfert de secol…

Si inca ceva: dintre restaurantele nou aparute atunci, la un an de la Revolutie, cele private din topul lui Inspector L, alias Octavian Andronic, niciunul nu este printre cele mai cunoscute astazi, nici in Lista Restocracy, si probabil ca nici in alte liste.

– – – –

Si articolul lui Octavian Andronic (Inspector L) din 1991:

Evenimentul „Balada”

Mapa de corespondenta zilnica pe care ne-o inainteaza in ultima vreme biroul meu de presa ma invedereaza sa cred ca exista mult interes pentru criteriile de clasificare in Topul restaurantelor, pe care le-am enuntat, in mare, intr-un numar trecut. Pentru cei doritori sa le parcurga in detaliu, este posibil sa revin asupra, lor intr-un numar viitor. Voi raspunde solicitarilor ce mi-au parvenit si din partea unor publicatii din tara, privind posibilitatile de a cunoaste metodologia pornind de la care sa initieze astfel de topuri, locale.

Ma voi folosi de ocazia placuta a evenimentului intrarii primului restaurant din Bucuresti in categoria maxima de clasificare, pentru ca odata cu felicitarile, pe care sint bucuros sa le transmit actualului lider al topului – restaurantul – „Balada” (Inter 21), sa explic si dificultatea accederii unui local in aceasta categorie de lux, in care numai apropierea de baremurile din fiecare cele opt capitole ale criteriilor poate inlesni atingerea punctajului minim necesar – 150 de puncte. E bine, poate, sa revedem, mai intii, marginile de punctaj, pentru toate cele cinci categorii :

Stele > Local > Servicii > Punctaj:

***** local de lux, servicii ireprosabile, 175-150 de puncte
**** local select, servicii excelente, 149-130 de puncte
*** local bun, servicii bune, 129-110 puncte
** local fara pretentii, servicii onorabile, 109-100 de puncte
* local riscant, servicii incerte, sub 99 de puncte

La primul capitol, amplasarea si aspectul exterior – la un punctaj maxim de 7 puncte, Inter-ul se plaseaza ceva mai sus de jumatate, favorizat de situare, aspect si renumele firmei si figureaza in aprecierea mea cu 5 p. In ceea ce priveste dotarea si ambianta, capitolul cel mai important, in care se puncteaza dotarea bazei proprii de preparare, ambianta salilor de servire (ventilatie, compartimentare, izolare fonica iluminare) serviciile de poarta si garderoba, aspectul grupurilor sanitare si, mai ales, atmosfera din local – punctajul maxim fiind de 65 p, Inter-ul a urcat asa cum am mai remarcat, efectiv spectaculos, atingind un foarte greu accesibil barem de 60 de puncte.

Urmatoarele doua capitole – mobilier si obiecte de servire, cotate egal, cu 10 p. fac parte dintre cele carora „Balada”, le-a corespuns si pina acum, desigur nu la nivel de exceptie, aprecierea mea fiind de 8 p. Nu am la aceasta ora ce reprosa acestui local in privinta formelor de servire, (servire la platou, folosirea gheridonului, pregatirea si transarea in fata consumatorului, folosirea notei de plata, a listei etc.) pe care le-am notat la superlativ – 10 p. Calificarea personalului, tinuta ospatarilor si numarul redus de mese pentru o echipa (cap V) elemente de servire de lux, evidente si pentru un nespecialist, cotate in criteriile de clasificare cu 23 de p. au adus si ele, prin eliminarea elementelor de rutina „Balada” aproape de nivelul cel mai bun – 23 p.

In ceea ce priveste gama sortimentala de preparate culinare si bauturi alcoolice si nealcoolice favoritul nostru de astazi depaseste cu o clasa tot ceea ce se practica in aprovizionarea din reteaua restaurantelor bucurestene, asa incit si la acest capitol VII, din cele 15 p, „Balada” a cistigat 13. scazindu-i ceva pentru intermitenta unor produse – salate, spre exemplu – din retetar.

In sfirsit, capitolul calitatii altor servicii oferite (VIII), este si el unul din atuurile prin care „Balada” cucereste sefia topului, si va reusi sa o mentina daca va continua sa acorde aceeasi atentie rafinatului program de cafe-concert, punctarea fiind de 25 p din 30 posibile. Iata, asadar, un total de 154 de puncte, care face posibil evenimentul marcarii primului restaurant de cinci stele din Bucuresti. O promovare cistigata greu si despre care stim, cu siguranta, ca va ramine un prag sensibil la seismele imprevizibile ale dificultatilor de tot felul din comertul actual.

Asa cum probabil ati observat, am adaugat clasamentului propriu-zis doua noi categorii – recomandari si revelatii, la care sint indemnat sa apelez pentru a inlatura confuzia ca un consumator trebuie sa sa ia, neaparat, dupa numarul de stele pentru a intra intr-un restaurant si a se simti bine. Este, daca vreti si o precizare asupra faptului ca dincolo de rigorile clasamentului exista si sansa preferintelor, in care localuri de anvergura si capacitate financiara mai redusa – intelegind prin aceasta si o alta accesibilitate… – pot emite pretentii la favoarea clientilor.Nimic mai adevarat in cazul mult cautatelor in prezent – Select si Moldova, pe care le introduc in fruntea acestei categorii, pentru certitudinea pe care mi-au insuflat-o in toata perioada de pina acum. La capitolul revelatii apare „Trocadero” pentru motive la care ma voi referi in cronica de saptamana viitoare.

(INSPECTOR „L” – Ziarul Libertatea din 27 aprilie 1991, pag. a 6-a)

PS: Multumesc lui Adrian Pascu-Tulbure pentru informatii!

Data actualizarii: 27/05/2017

  • Cristian Manescu :

    Restaurantul Doina, actualmente Casa Doina, pe vremuri se numea La Sosea, datorita amplasamentului pe soseau Kiseleff colt cu str. Arh. ZzIon Mincu.
    La Doina isi luau micul dejun Marele scriitor Fanus Neagu si pictorul Dragusin adica cele 500ml. de vodca Stolichnaia renumita pe vremea aceea.

  • Lucian :

    Restaurantul Ovidiu era la piața 1 Mai. Pe colț cumva si la etaj. Nu era prea luxos el dar atrăgea. Atrăgea pentru ca avea o scena unde se cânta muzica live, veneau trupe de dans, dans oriental etc, motiv pentru care era frecventat si de străini. Mai ales arabi.

  • florin carstenoiu :

    select fratii chivu

  • alexandru :

    de izvorul rece nu se spune
    mai era unul care nu mai stiu unde era Gradinita stie cineva ?

    • Butunoiu George :

      Da, Izvorul Rece… 🙂
      Gradinița nu era cel de pe Magheru, aproape de Romana?

  • Leo :

    ,,La Peștera” era pe C.A. Rosetti

  • A :

    Un articol foarte interesant.

  • Andreea :

    De hotel Moscova a auzit careva?

  • APT :

    Havana – langa Universitate, unde e acum Casino Princess
    Varsovia – pe Dorobanti

  • Stefan Veres :

    Restaurantul Ficus era pe strada Av. Radu Beller, vis-a-vis de terasa Ambiance de astazi… Zi faina! 😉

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close