Trattoria Buongiorno Lido
www.facebook.com/trattoriabuongiorno
Trattoria Buongiorno Lido – Scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand rabdator…
.
Lido era, cred, cea mai cunoscuta si mai faimoasa terasa din Bucuresti in vremea comunismului, generatii intregi si-au baut berea acolo. Era locul nostru de intalnire in studentie, dar nu cred ca am mancat vreodata la Lido, ci doar beam bere.
Dupa Revolutie a luat-o la vale, ca multe alte mari localuri ale orasului, atentia bucurestenilor a ajuns catre noile restaurante care incepeau sa se deschida. Nu imi mai aduc aminte daca a mai fost deschisa sau nu Terasa Lido dupa Revolutie, ce a fost acolo. Stiu sigur, doar, ca nu am mai intrat vreo 20 de ani, pana cand un italian a restaurat complet frumoasa cladire si gradina ei faimoasa.
A bagat foarte multi bani acolo italianul, si a facut o treaba foarte buna, restaurarea s-a facut ca la carte, cu materiale bune, de calitate, totul arata impecabil. I-a pus pe frunte Palazzo Lido si a deschis un mare restaurant acolo, foarte mare.
Mandra Casa Lido din centrul centrului Bucurestiului, vizavi de Biserica Boteanu, are doua sau trei sali mari la parter si mai multe sus, la etaj. Acolo, sus, au si o biblioteca in care pare sa fie chiar mobilierul original, cu o masa rotunda in mijloc, de vreo 8 persoane, un salon privat vizavi de biblioteca, ceva mai mare, tot cu o singura masa, de vreo 16, si inca vreo patru saloane, din ce in ce mai mari.
Si gradina o stiti, orice bucurestean a trecut pe langa ea, si nu poti sa nu iti intorci privirea.
Italianul a pierdut banii bagati in Palazzo Lido, dupa cum am si prezis cand am fost in restaurantul lui, chiar dupa deschidere, si am lasat-o si in scris, in niste articole.
Dragos Petrescu, acest geniu al managementului, al marketingului si al logisticii a stat cuminte si a asteptat ca italianul sa-si piarda si ultima lira si a preluat afacerea, daca nu pe gratis, atunci aproape. Asa cum face el de fiecare data, ii lasa pe grandomani sa isi piarda banii, dupa care ia el restaurantul si il umple de clienti peste noapte, numai el stie cum. Asa a facut cu multe cladiri istorice din Bucuresti, de la Caru cu Bere si Hanul lui Manuc la Casa Lupescu, Casa Soare si cate si mai cate…
Nu stiu de ce a renuntat Dragos Petrescu la istoricul si faimosul nume Lido si a pus un nume caraghios si copilaresc pe nobila casa, Trattoria Buongiorno Lido. Cu atat mai mult cu cat celorlalte mari asezaminte le-a pastrat numele de patrimoniu. Daca m-ar fi intrebat pe mine, i-as fi spus ca sigur va intra in faliment cu un astfel de nume pe o mare casa cum e Lido. Dar mai bine ca nu m-a intrebat, pentru ca, iata, lumea da navala in Trattoria Buongiorno sa manance o mancare italieneasca obisnuita. De aceea Dragos Petrescu e un geniu al managementului, al marketingului si al logisticii si eu nu sunt… 🙁
Meniul de la Trattoria Buongiorno Lido e unul italienesc clasic, traditional, cuminte, cu felurile cunoscute de mancare. Mancarea e buna la la Trattoria Buongiorno Lido daca esti student, fara buletin de Bucuresti sau pur si simplu nepretentios. Desigur, nu ar lasa Dragos Petrescu ceva care sa nu aiba deloc gust in meniu la Trattoria Buongiorno Lido, dar a ajuns la concluzia ca nu renteaza nici sa faca o mancare mult mai buna de atat, la cat de mare e localul.
Si ca sa poata sa tina preturile sub control, pentru ca toate restaurantele lui Dragos Petrescu sunt de volum, de trafic mare, pentru middle-class si pentru bucurestenii de rand, nu pentru fitosi. Nu sunt nici mici preturile la Trattoria Buongiorno Lido, insa ambianta deosebita, serviciile bune si, mai ales, supply chainul pe care l-ar putea invidia orice companie multinationala fac marea diferenta, baga banii in buzunarul lui Dragos Petrescu si ii scot din cele ale concurentilor infatuati, care stramba din nas cand aud de oameni de rand care vor sa mearga la restaurant.
Si a mai inteles ceva Dragos Petrescu, ceva ce multinationalele din hospitality stiu deja demult, dar de care multi manageri de restaurante nu vor afla nici in urmatorii 25 de ani: cand e vorba despre servicii in industria ospitalitatii, calitatea recrutarii conteaza mai mult decat toata experienta anterioara si toate trainingurile la un loc. Daca omul acela nu are reflexul de client service in el, poate sa aiba o suta de ani de experienta si sa-l trimiti la toate scolile de la Geneva, ca tot nu va face pe un client sa se simta bine. Si Dragos Petrescu ia aproape peste tot cand e vorba despre interactiunea directa cu clientul oameni care nu au mai lucrat in restaurante, dar pe care iti place sa ii ai in fata. De la natura, adica. Iti dai seama in trei minute de asta, nu ai nevoie de mai mult. Apoi ii invata tot ce e de stiut, si gata, are servicii mai bune in restaurantele lui decat multi altii, care platesc lefuri duble. Sau triple, dupa caz…
De pilda, la Trattoria Buongiorno Lido are o sefa de sala, sau asa ceva, fasneata foc si care te inveseleste instantaneu cand iti apare in fata, indiferent ce ti s-ar fi intamplat in ziua aceea. Pe care nu ar fi angajat-o multi alti patroni de restaurante pentru ca e prea maruntica, prea tanara sau pentru ca, pur si simplu, e fata! Dar Dragos Petrescu stie ce altii nu stiu, dupa cum am spus…
Da, e un scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand ca marii infatuati care fac restaurante de lux pentru imaginarii clienti milionari ai Bucurestiului sa-si piarda toti banii, sa le preia el pe nimica toata, dupa care sa le transforme in restaurante pentru bucurestenii obisnuiti, umplandu-le de pe o zi pe alta, spre stupefactia si groaza fostilor proprietari… (GB – mai 2017)
Dragos Petrescu are 46 de ani si este absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, dar este nepracticant. De asemenea, Dragos Petrescu are un MBA absolvit la Assebus Kennesaw University si este...
Dan Tudor Tonescu este Head Corporate Chef al Grupului City Grill. Chef Dan Tonescu are 42 de ani si, placandu-i foarte mult bucataria, a inceput in acest domeniu cu Liceul „Viilor”, iar ultima in...
Chef Ciprian Nicolescu are de 48 ani si s-a nascut la Brasov. Cariera in gastronomie a inceput-o acum 28 de ani prin restaurantele din centrul Munchen-ului (Germania) unde a avut oportunitatea sa lucr...
Trattoria Buongiorno Victoriei - Cantina de lux a corporatistilor din Piata VictorieiPrin 2000 si ceva s-a deschis cu mare pompa restaurantul Downtown, sau Casa di David Downtown, cum era cunoscut...
30 de milioane de Euro din Blue Ocean, nu-i rau deloc...Dragos Petrescu este "self-made entrepreneur" in domeniul Ospitalitatii. A fondat lantul de restaurante City Grill-City Cafe, Buongiorno si ...
Un cititor al Restocracy mi-a trimis un top al restaurantelor din Bucuresti de acum 26 de ani, deci la foarte scurt timp dupa Revolutie, cand abia de apareau restaurantele private. De aceea, acesta es...
Trattoria Buongiorno Primaverii, dovada ca si ilogicul are logica lui Iarasi la Trattoria Buongiorno Primaverii, dupa doi ani. Lumea tot pe terasa ingusta dinspre bulevardul Primaverii, chiar daca o ...
Hanu lui Manuc, un gigantic restaurant turisticHanu' lui Manuc e Hanul lui Manuc, nu cred ca se pot spune multe lucruri noi sau nestiute despre acest cunoscut restaurant al Bucurestiului. Cred ca ...
Gasesti ce te astepti la Hanu’ Berarilor Casa Elena Lupescu, si asta e mai degraba de bine Am revenit la Hanu’ Berarilor Casa Elena Lupescu dupa o vreme destul de indelungata si nu m-a mirat defe...
Hanu Berarilor Interbelic - Cred ca Dragos Petrescu nu a mai trecut demult pe aici...Hanu Berarilor Interbelic - Casa Soare e un alt restaurant al lui Dragos Petrescu din seria caselor istorice al...
Caru cu Bere, o minune logistica Nu merg des la Caru cu Bere, desi il consider un restaurant traditional romanesc bun, in general, daca e sa-l masor cu altele cu specific romanesc din Bucuresti. E in...
30 de milioane de Euro din Blue Ocean, nu-i rau deloc…
Dragos Petrescu este „self-made entrepreneur” in domeniul Ospitalitatii. A fondat lantul de restaurante City Grill-City Cafe, Buongiorno si Hanul Berarilor branduri proprii, si opereaza Caru’ cu Bere, Pescarus si Hanul lui Manuc branduri istorice. A fost co-fondator al lantului de restaurante La Mama, din care a iesit in 2004.
Astazi lantul de restaurante pe care il detine cuprinde 20 unitati in care activeaza 1500 de angajati. In 2016 cifra de afaceri a grupului depaseste 30 milioane de Euro, fiind al treilea grup la nivel national, in functie de cifra de afaceri, dupa McDonalds si KFC Pizza Hut.
Dragos Petrescu crede in 6 valori simple pe care le-a aliniat echipei sale: Etica impecabila, Munca sustinuta, Educatie permanenta, Loialitate in echipa, Respect in orice interactiune personala, Incredere-atitudine pozitiva.
Dragos Petrescu a intrat in industria ospitalitatii in 1999 folosind o strategie Blue Ocean intr-o piata deschisa principiului „portie generoasa la pret decent”.
Dragos Petrescu, fondatorul City Grill, afirma despre viata ca este o succesiune de scoli: unele dintre scoli cu profesori si amfiteatre, dar cele mai multe – de viata.
Dragos Petrescu este astazi Presedintele al Young Presidents Organisation in Romania, Presedintele al HORA (Asociatia Patronala din Industria Restaurantelor), Vicepresedinte in Boardul RBL (Romanian Business Leaders), Leaderul Task Force pentru Antreprenoriat în cadrul CDR (Coalitiei Pentru Dezvoltarea Romaniei)
Dragos Petrescu a inceput pregatirea din industria ospitalitatii ca francizat McDonald’s si este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in 1995, al McDonald’s University, Oak Brook Illinois, in 2000, Executive MBA la ASEBUSS & Kennesaw State University in 2005 si al London Business School, MBA in 2016.
Trattoria Buongiorno Lido - Str. C.A. Rosetti, nr. 13 (Biserica Boteanu)