Il Calcio by Mr Val Herastrau
www.facebook.com/ilcalciobucharest
Il Calcio by Mr Val Herastrau merge foarte bine si asa
Au fost opt restaurante cu numele Il Calcio, la un moment dat: sase trattoria si doua ristorante, adica un nivel mai sus, acestea din urma. Si doi actionari. Care actionari s-au despartit si si le-au impartit frateste. Actionarul 1 (Vali Salagean, deduc eu, facand o legatura inteligenta cu numele) a pastrat restaurantul din Clucerului si trattoriile din Herastrau, Barbu Vacarescu, in baza sportiva Dinu Pescariu, si Romancierilor, si le-a schimbat putin numele, in Il Calcio by Mr. Val. Si cei doi si-au impartit si domeniile de Internet: www.ilcalcio.ro pentru Actionarul I, iar www.trattoriailcalcio.com ramanand Actionarului II. Intre timp, fiecare dintre cei doi a mai adaugat cate un restaurant la zestrea de despartire: Actionarul I, cel pe care il studiem acum, se pare ca a deschis abia de cateva zile, adica in plina pandemie, Il Calcio by Mr Val Carol Park.
Il Calcio by Mr Val Herastrau a fost tot timpul unul dintre restaurantele low profile ale Parcului Herastrau, mai populare, pentru clasa medie. Cu mancare mai simpla, amenajare sumara, dar si preturi ceva mai mici decat ale faimosilor sai vecini. Terasa mereu plina vara, insa cu clienti care nu seamana prea mult cu cei ai restaurantelor din capatul celalalt al parcului.
Noi am ajuns dupa mijlocul lui noiembrie, insa destul de cald afara incat sa fie deschise aproape toate terasele din oras. Totul avea aspect neingrijit la Il Calcio by Mr Val Herastrau, prafuit, cu o parte din terasa nefolosita si cu mobilierul in dezordine, fara niciun dezinfectant la indemana.
Meniul lung, la fel ca la aproape toate restaurantele bucurestene de volum. Mancaruri din bucataria italiana populara, de care imi aduceam aminte si de la celelalte trattoria Il Calcio, dar si „noutati”, cum ar fi o sectiune de mancare asiatica.
Noi am luat un pui Il Calcio cu sosul lor de branza gorgonzola si ulei de trufe, la care doar cartofii la cuptor au fost buni; sosul bunicel si el, insa carnea tare si fara gust a ramas in farfurie. La fel si carnea de porc, cu acelasi sos si cartofi, dar si cu niste sparanghel fiert pana s-a terciuit (sau, foarte probabil, direct din conserva), de nemancat acest sparanghel. Pastele carbonara inecate in sos au fost rezonabile, insa supa gulas de nemancat si ea, fara nicio legatura cu ceea ce ii spunea numele.
Preturile maricele, daca e sa le masuram cu alte restaurante cu nume italienesti din Bucuresti si cu mancare mediocra. Insa si portiile sunt mari la Il Calcio by Mr Val Herastrau, asa ca putem zice ca raman in marja de normalitate. Au si cateva incercari de feluri de mancare mai sofisticate, cum ar fi niste unele cu trufe sau o supa de fructe de mare de 135 de lei, dar presupun ca e un fel de incercare a marii cu degetul, nu-mi imaginez vreun client care s-ar gandi sa ceara asa ceva intr-un astfel de loc – si nu la portofelul lui ma gandesc, in primul rand.
Serviciul pe masura ambiantei, cu niste chelneri care se harjoneau zgomotos in spate si care nu aveau niciun chef de clienti la ora aceea. Chelnerul care ne-a mintit ca e singurul care serveste ne-a dat o replica antologica: „Ati intalnit vreodata un chelner care sa va recomande ce e mai bun in restaurantul respectiv?” O sa scriu despre ea intr-un articol separat, e prea relevanta ca sa nu merite mai multa atentie, si sinceritatea lui prea dezarmanta.
Asadar, Il Calcio by Mr Val Herastrau e unul dintre cele cateva restaurante pentru clientii cu putine pretentii ai Parcului Herastrau, pentru care mancarea e ceva ca sa nu bea cateva beri reci pe stomacul gol. E un model de business care merge de ani buni, totusi, asa ca nu vad de ce l-ar schimba cu ceva mai costisitor. (GB – noiembrie 2020)
Restaurant cu specific italian pentru oamenii obisnuiti in parcul Herastrau
Trattoria Il Calcio e ultimul restaurant din parcul Herastrau, adica cel mai indepartat, daca prin apropiat intelegem ceva ce incepe din bulevardele Aviatorilor sau Beijing. Era Alexandra Cafe inainte acolo, cred.
E un restaurant mare, destul de bine amenajat, cu o terasa mare si ea, dar cam inghesuita. Am tot scris despre trattoriile Il Calcio de prin diferite locuri din Bucuresti, nu mai reiau ce am zis acolo despre mancare, cred ca meniurile sunt identice. Si retetele la fel, si mancarea, e o bucatarie italieneasca traditionala, populara, pentru clasa de mijloc, cu mancaruri relativ simple, nesofisticate.
Preturile sunt maricele, serviciul e rezonabil, nu cred ca ar putea fi cu mult mai bun la un restaurant de trafic, cu o clientela de pasaj, mereu noua.
Trattoria Il Calcio din Heratsrau e unul dintre restaurantele italienesti populare ale parcului Herastrau, pentru cei care nu vor sau care nu isi permit sa mearga la marile restaurante scumpe din capatul celalalt. (GB – iunie 2017)
Pisicile Il Calcio by Mr. Val Herastrau
Parcul Herastrau
S-a redeschis cu acelasi nume Bel Mondo, dupa ce s-a mutat cateva sute de metri mai spre interiorul parcului, in locul fostului restaurant Patru Anotimpuri, la inceputul anului 2019.Un fel de cant...
Trattoria Il Calcio este de 17 ani pe piata gastronomica din Romania. In prezent, cumuland si francizele, exista 12 locatii in intreaga tara. In Bucuresti sunt 8 locatii proprii si 2 francize.Dan ...
Nu am fost chiar la toate restaurantele din Parcul Herastrau, mai sunt cateva la care nu am ajuns inca. Pana acum credeam ca La Fattoria, Il Calcio sau Complex Herastrau sunt cele mai modeste, ca sa o...
Terasa Cina avea eleganta ei...Trattoria Il Calcio Atheneu e, probabil, cel mai plin dintre toate Trattoriile Il Calcio, cate or fi ele, vreo zece, parca. Au luat spatiul acela de langa Atheneu, u...
Trattoria Il Calcio Floreasca: vii fiindca ti-e foame!Am revenit la Il Calcio Floreasca. Nu ma asteptam sa gasesc ceva schimbat, si asa a si fost. Cel putin in ceea ce priveste ambianta. Manca...
Trattoria Il Calcio este de 17 ani pe piata gastronomica din Romania. In prezent, cumuland si francizele, exista 12 locatii in intreaga tara. In Bucuresti sunt 8 locatii proprii si 2 francize.
Dan Dragomir, actualul GM, colaboreaza cu Il Calcio de 13 ani, dintre care 7 ani ca manager de restaurant, 2 ani ca manager de HR, iar in ultimii 2 ani activeaza ca Manager General.
Restocracy: Ce schimbari majore credeti ca vor fi pe piata restaurantelor din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani? Vor aparea concepte noi de localuri publice, categorii noi de mancaruri, servicii?
Dan Dragomir: Cred ca in ultima perioada, cel putin ultimii 3 ani, s-a constatat pe piata o schimbare foarte importanta, consistenta si cu foarte multe trend-uri aduse in Romania, ceea ce cred ca se va continua, cam in acelasi ritm. De ce? Pentru ca romanul este un devorator de tot ceea ce inseamna nou. Nu vorbim numai de restaurante, ci cam tot ce inseamna trend. Si pe piata gastronomica, consider ca suntem la un nivel destul de ridicat si probabil ca tinta, in special a Bucurestiului, dar si a Timisoarei sau a Clujului, este aparitia unui restaurant cu o stea Michelin.
Cred ca Bucurestiul are cea mai mare sansa in acest sens, dar si cele doua orase mentionate sunt in aceasta competitie, din ce cunosc eu. Nu stiu cat de curand se va intampla acest lucru, dar stiu ca avem anumiti chefi care au lucrat in asemenea restaurante. Asadar, cred ca aceasta va fi tinta in perioada urmatoare.
Restocracy: Cum credeti ca va influenta tehnologia businessurile de restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani?
Dan Dragomir: Cred ca deja a inceput sa o influenteze si sunt deja multe aplicatii pe piata, care ajuta dezvoltarea businessurilor, incepand de la aplicatii, care inlocuiesc meniul clasic din restaurante, si poti plasa comanda din masina, iar la intrarea in restaurant poti gasi comanda deja la masa si continuand cu toate celelalte.
Delivery suporta cel mai bine tehnologia si cred ca este un must have, altfel procesul ar dura si mai mult, pentru ca oricum exista problema traficului, si-atunci, daca nu ar fi aceasta tehnologie foarte utila, procesul ar fi foarte lung. Datorita aplicatiei pe care o utilizam putem afla multe informatii importante despre business, intr-un timp scurt, si putem actiona la fel de repede. Cred ca in viitorul apropiat tehnologia va fi o parte importanta a businessului in restaurante, cine nu se va adapta nu va rezista!
Restocracy: In ce directie credeti ca va evolua ambianta din restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani: dimensiunile localurilor, amenajarile, decorurile, mobilierul si aranjarea meselor etc.?
Dan Dragomir: Cu toate ca se deschid restaurante pe banda rulanta, nu multe dintre acestea rezista pe piata. Din pacate, cadrul legislativ care nu ajuta antrepenorii din Horeca, criza personalului enorm de mare – cunosc restaurante care s-au inchis datorita lipsei de personal – toate acestea duc catre restaurante de dimensiuni mici, de tip familial!
Din punct de vedere al aspectului interior, in ultima perioada s-au deschis restaurante moderne care fac concurenta cu succes restaurantelor din afara granitei, avem arhitecti-designeri care sunt capabil sa tina pasul sau sa aduca ceva nou pe piata. Cred ca moda aceasta a restaurantelor retro-moderne va fi si in urmatorii 5-10 ani.
Restocracy: Ce restaurante vor disparea in urmatorii ani, care vor fi cele care vor ramane si se vor dezvolta?
Dan Dragomir: In primul rand, restaurantele fara identitate, cele care copiaza din stanga-dreapta vor fi primele care vor pune lacatul. Asa cum spuneam, cele doua motive, cadrul legislativ si lipsa personalului, vor face ca restaurantele cu suprafete mari si angajati multi sa fie nevoite sa-si restranga businessul sau sa-l inchida. Cred ca unul din motivele pentru care Il Calcio este de 17 ani unul dintre cei mai importanti operatori Horeca, este ca am reusit sa ne mentinem identitatea si am pastrat calitatea preparatelor, servite la acelasi nivel!
Restocracy: Ce produse sunt cel mai greu de gasit in Bucuresti? Ce ati vrea sa fie mai usor de gasit? Cum credeti ca vor evolua lucrurile pe piata furnizorilor in urmatorii ani?
Dan Dragomir: Cred ca putem gasi aproape orice in Bucuresti, problema este ca suferim la calitate produselor oferite de furnizori, si de constanta acestor produse. In ultima perioada am observat un interes mai mare si o imbunatatire a serviciilor din partea funizorilor, au aparut jucatori noi in piata si concuranta face bine intodeuna, dar mai au de lucrat!
Restocracy: Ce restaurante credeti ca fac cel mai rau pietei gastronomiei publice din Romania? Cine face concurenta neloiala pe piata restaurantelor din Bucuresti?
Dan Dragomir: Restaurantele care au copiat alte restaurante, cele care nu au identitate propie si cele care, prin diferite metode de marketing, preturi mici si reduceri de pret, ofera iluzii culinare clientilor, acestea cred ca fac rau pietei gastronomice din Romania!
Despre concurenta neloiala sunt mai multe aspecte, dar cred ca doua dintre ele se evidentiaza: restaurantele care isi permit sa plateasca angajatii cu un salariu mai mare de cat cel scris in contractul de munca, dar si nerespectarea legii antifumat; ambele creeaza o concurenta neloiala.
Restocracy: Cand se vorbeste despre restaurantele din Bucuresti, cele mai multe reprosuri sunt aduse nu mancarii, nu ambiantei, nici preturilor, ci serviciilor. De ce credeti ca se intampla asta? Care credeti ca ar fi serviciul ideal asteptat de catre clientela dumneavoastra? Cum credeti ca va evolua serviciul in restaurantele din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani?
Dan Dragomir: In ultimii 3-4 ani asistam la cea mai mare criza de personal, pe intreaga piata, dar mai ales in Horeca. Faptul ca foarte multi dintre cei care au ales sa lucreze in acest domeniu prefera sa o faca in afara granitelor, dar si faptul ca din cei tineri tot mai putini aleg sa lucreze intr-un restaurant, au dus la o scadere grava a serviciilor. In trecut, rata de participare la un interviu pentru postul de ospatar sau ajutor de ospatar era de 4-5 participanti pe un post oferit, dintre care minim doi erau cu cel putin trei ani experienta, acum avem 4-5 posturi libere si abia gasim un participant si acela fara experienta! Este greu ca in astfel de conditii sa oferi un serviciu ideal. Incercam sa facem tot posibilul, iar clientul sa plece multumit din locatiile noastre oferindu-i un serviciu prietenos si prompt.
Restocracy: Ce tara apreciati cel mai mult din punctul de vedere al pietei restaurantelor, si cu care ati vrea sa semene mai mult restaurantele din Romania?
Dan Dragomir: Imi place genul de restaurant de familie, in care mananci bine, cu o atmosfera prietenoasa care te face sa te simti clientul casei, chiar daca esti pentru prima oara in acea locatie. Cred ca la acest capitol Italia si Grecia sunt tarile care exceleaza, dar putem gasi in intreaga lume restaurante care au ca baza o afacere de familie.
Restocracy: Care este strategia restaurantului de restaurante pe care le conduceti pentru urmatorii 2/3 ani?
Dan Dragomir: Primul obiectiv al unui lant de restaurante este acela de a se extinde, asta ne dorim si noi. In acelasi timp vom consolida locatiile deja functionale, suntem pe un drum ascendent si vrem sa continuam asa.
Restocracy: Cu ce se diferentiaza lantul de restaurante pe care-l conduceti fata de competitia dumneavoastra? Va ganditi si la alte elemente de diferentiere pe care doriti sa le implementati in viitor? Ne puteti dezvalui unul dintre ele?
Dan Dragomir: Unul din atuurile noastre a fost, este si va ramane calitatea preparatelor oferite catre clienti. Faptul ca dupa 17 ani de activitate meniul este in proportie de 80% la fel, iar calitatea preparatelor servite in locatiile noastre nu difera ne face sa fim apreciati pe piata restaurantelor.
Restocracy: Care sunt masurile pe care le intreprindeti pentru a atrage si retine oameni competenti in cadrul companiei pe care o conduceti? Cat la suta din cifra de afaceri investiti in dezvoltarea oamenilor pe care-i conduceti?
Dan Dragomir: Pe piata fortei de munca se duce o adevarata batalie pentru atragerea oameniulor de calitate, dar chiar si pentru cei fara experienta; suntem si noi acolo si, pe langa clasicul pachet salarial, care cuprinde bonusuri, lucram la un pachet de beneficii pe care dorim sa-l implementam compus din asigurari medicale sau de viata, noul pilon III de pensii si alte beneficii pe care le vom implementa cat mai curand!
Il Calcio by Mr Val Herastrau - Sos. Nordului, nr. 7-9 (Parcul Herastrau)
Comentarii (1)
Comandam destul de des de la ei prin glovo. Insa au facut o mare mizerie recent…. au un anumit gramaj in meniu iar la livrare iti aduc cu minim 100 gr mai putin. Ca ex, comandasem ceva ce avea 250 de gr iar la livrare avea 180gr (cantarit cu tot cu ambalaj)
De acum big no pt ei