Bucataria thailandeza pentru clasa de mijloc
Tuk Tuk e unul dintre putinele restaurante cu bucatarie thailandeza din Bucuresti, probabil ca unul dintre cele doua, mai exact spus, din cate stiu. Spre diferenta de celalalt, Kunnai, care se pozitioneaza ca un restaurant cu mancare asiatica (thai) fina, Tuk Tuk isi spune, chiar din sigla, „thai urban kitchen”, cu explicatia „Tuk Tuk va aduce mancarea de strada thailandeza chiar in centrul gastronomic al Bucureștiului – Dorobanti”. Ceea ce asa si pare sa fie evident.
Tuk Tuk a luat locul lui London Street Bistro, cred ca prin 2016. E la parterul inalt al unei cladiri extrem de inghesuite, asa cum sunt toate pe stradutele acelea dintre Piata Dorobantilor si Piata Floreasca. Au o sala mica la parter, una ceva mai marisoara la etaj, si o gradina minuscula in fata. Ca sa sugereze atmosfera orientala, presupun, locul arata destul de neingrijit, si din strada uitandu-te, si in curticica si in interior. Sala mica de jos arata binisor, cu ferestre mari si usa de sticla, luminoasa, cu mese foarte mici, incomode si inghesuite. Cea de la etaj arata ca o cantina, si chiar asta pare sa fie, cu o masa mare, la comun, si cu o podea aproape alba, probabil ca din faianta.
Insa, intr-un restaurant oriental, grija pentru decoruri e ultima lor preocupare, dupa cum se stie, ei se concentreaza doar pe ce ajunge in farfurie.
Cei cativa thailandezi pe care ii cunosc eu spun ca mancarea de la Tuk Tuk e foarte buna, si ii cred. Au un chef thailandez aici, la Tuk Tuk, specializat pe mancare traditionala thailandeza, urbana de strada, nu pare sa aiba vreo legatura cu bucataria fina, oricare ar fi ea. E buna la gust, intr-adevar, daca reusesti sa distingi ceva din iutime, pentru ca pune ardei cu polonicul in orice, chiar si cand ii spui sa nu o faca. cei mai slabi de inger, din aceasta privinta, trebuie sa fie foarte bine avertizati ce baga in gura la Tuk Tuk!
Si aspectul e de mancare de strada, facuta la repezeala, cu frunze si legume netaiate, creveti necuratati, inclusiv cu lucruri care nu se mananca in farfurie, puse doar pentru arome, de trebuie sa te uiti foarte atent la ce bagi in gura. Toate clocotite, aduse direct de pe aragaz.
Serviciul e bun si rapid la Tuk Tuk, au o chelnerita fasneata si sigura pe ea, care nu cedeaza deloc la incercarile mele de intimidare.
Asadar, cele doua restaurante thailandeze din Bucuresti par sa-si fi impartit frateste piata: Tuk Tuk pe bucataria thai traditionala si pe stilul popular, Kunnai pe cea orientala mai sofisticata, cu atmosfera si servicii cu eticheta. Daca preferati mancarea orientala originala, adica facuta la fel ca la ei acolo, in Asia, si nu europenizata, atunci va va placea cea de la Tuk Tuk, fara indoiala, si merita un drum pana acolo. (GB – martie 2017)
Tuk Tuk, martie 2017 - Str. Putul lui Zamfir, nr. 15