Restaurantul Belli Siciliani este compus exclusiv din membri ai familiei siciliane Bellantoni in principal din bucatarul Domenico Bellantoni si sotia lui Amalia Bellantoni, premiati de catre Regione Siciliana ca „Bucatari Ambasadori ai Siciliei in Lume” la Expo Milano in 2015.
Povestea lor este simpla:
Amalia Bellantoni, absolventa a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de la Universitatea din Bucuresti si fosta stewardessa, a scris meniul restaurantului, iar Domenico, bucatar ce a mostenit acesta meserie de la familia sa din Sicilia, pregateste toate cele aproape 100 de pagini din meniu.
Explicatia este ca Amalia Bellantoni, de formatie filolog, a colectionat de-a lungul anilor carti de bucate mai vechi si mai noi din bucataria siciliana si s-a apucat sa le adune intr-un meniu asemanator unei carti de bucate veritabile tradus in 5 limbi (italiana, franceza, germana, engleza si romana), cu titlurile in dialectul sicilian.
Toata lumea se intreba cum este posibil sa pregatesti 100 de pagini de produse? Raspunsul este ca totul se pregateste pe moment de la fierberea tipului de paste dorit, taiere legumelor etc. fapt ce iti da posibilitatea de a avea o multitudine de combinatii culinare.
Totul se pregateste pe moment chiar si supele.
Cat despre traditia culinara, raspunsul chef-ul Domenico Bellantoni este graitor: „Bucataria siciliana este o carte nescrisa transmisa din generatie in generatie pe care trebuie sa o traiesti pentru a o putea transmite mai departe”. (Comunicat de presa – iunie 2018)
Referinte
Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantului Belli Siciliani, o locatie cu specific Sicilian, situata pe strada Matasari din Capitala. Domenico este si Cheful localului,...
Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantului Belli Siciliani, o locatie cu specific sicilian (asa cum o spune si numele sau) situata pe strada Matasari din Capitala. Totodata, ...
Belli Siciliani - Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film italian cu sicilieni simpaticiM-am intors la Belli Siciliani ca sa mai prind terasa deschisa. E ca in filmele italienesti la Bel...
Belli Siciliani – Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film italian cu sicilieni simpatici
M-am intors la Belli Siciliani ca sa mai prind terasa deschisa. E ca in filmele italienesti la Belli Siciliani, cu o actrita frumoasa si vesela in rolul principal (Amalia), care serveste clientii cu zambetul pe buze, cu sotul bucatar, Domenico, cu toate rudele in jur, cu Domenico Cel Mic, care serveste si el la masa, aduce sticlele cu apa minerala, cu pisicile peste tot… 🙂 Acum am luat o burrata, pe care o fac ei intr-o fabricuta pe care au deschis-o la marginea Bucurestiului, foarte buna, si o mancare cu paste de casa, fructe de mare si peste, buna si aceasta. Painea facuta de ei a fost excelenta. Cappuccino nu prea mi-a placut, si tin minte ca si datile trecute am zis la fel.
Restaurantul acesta italian cu specific sicilian, Belli Siciliani, e un personaj in sine in pestritul Bucuresti, e un loc pe care te bucuri sa-l gasesti asa cum este, si nu de mirare este ca l-am gasit plin de fiecare data. Belli Siciliani au mancare italieneasca traditionala, clasica, nu e locul aici pntru mancaruri fine sau sofisticate. Pentru acelea te duci in alta parte a Bucurestiului, aici mananci ce mananca si italienii de rand la ei acasa, in Sicilia… (GB – septembrie 2018)
Viata din Matasari care bate filmele cu sicilieni
Belli Siciliani e o mica vedeta a cartierului sau, pe la Matasari, acolo unde e deschis de ani buni. Am auzit si de la altii si am vazut ca e popular si in cele cateva, putine, dati in care am ajuns eu la ei, pentru ca nu e aproape de mine.
Ce se intampla acolo aduce a scena de film cu sicilieni, intr-adevar. Mai intai a ajuns un sicilian in Romania, cel mai mic dintre cei sase frati ai sai, apoi l-a adus si pe verii lui si pe alta parte din familie, s-au casatorit cu niste romance frumoase si s-au hotarat sa ramana aici, apucandu-se sa faca ce stiau si ei mai bine, adica mancare italiana traditionala.
Au luat o casa de pe Matasari, tot ca din filme (si Matasariul, si casa). Sunt mai multe corpuri de casa, lipite si pornind unul din altul, nu iti dai seama daca sunt mai multe camere sau etaje ale aceleiasi case, sau mai multe case cu o… (citeste tot)
Domenico Bellantoni Jr
Fetele de la Belli Siciliani
Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantului Belli Siciliani, o locatie cu specific sicilian (asa cum o spune si numele sau) situata pe strada Matasari din Capitala. Totodata, Domenico este si Cheful localului, in timp ce Amalia se ocupa de partea de management.
Povestea localului a inceput odata cu venirea lui Domenico (si a fratilor sai), in Romania, aici unde acesta s-a si stabilit si a deschis acest local specific sicilian, in care totul este adus din Sicilia, pana si vopseaua de pe ziduri.
Am stat de vorba cu Amalia Bellantoni pentru a ne dezvalui mai multe lucruri despre tot ce inseamna Belli Siciliani, cum a aparut, ce isi propune, dar si ce planuri de viitor are.
Restocracy: Cum se numeste acest proiect si ce reprezinta?
Amalia Bellantoni: Noi suntem Belli Siciliani Ristorante, Bed & Breakfast, cofetarie siciliana in Bucuresti.
Restocracy: Care este povestea restaurantului?
Amalia Bellantoni:Localul nostru s-a nascut ca urmare a necesitatii familiei nostre de sicilieni de a manca precum „la mama acasa in Sicilia” si aici, in Bucuresti, motiv pentru care ne-am organizat in cautarea unui spatiu spre cumparare, pe care sa il amenajam exact ca un colt de Sicilia. Si asa, am ajuns sa ne mutam cu ceilalti frati si surori, nepoti din Sicilia pe strada Matasari 47, unde am infiintat Belli Siciliani, un restaurant traditional sicilian, laborator si cofetarie tipic siciliana, urmand a deschide si o crama cu vinuri exclusiv din Sicilia.
Restocracy: Care este reteta succesului Belli Siciliani?
Amalia Bellantoni: Pe langa staff-ul nostru, membri ai La Grande Famiglia Siciliana (mai precis sotul are inca 5 frati care sunt de meserie tot bucatari in Sicilia), trebuie sa amintim si retetele, dar si modul de preparare traditional, precum si ingredientele aduse direct din Sicilia.
De asemenea, ne mai putem mandri si cu titlul de „Bucatari Ambasadori ai Siciliei in Lume” premiati la Expo Milano 2015 de catre Regiunea Siciliana insasi. Totodata, am reprezentat Romania la Sicily For Expo 2015.
Restocracy: Asadar, aveti o consistenta activitate si recunoastere a calitatii serviciilor oferite. In ce alte proiecte ati mai fost implicati?
Amalia Bellantoni: Din decembrie 2015, in fiecare an, luam parte la IWA Bazaar impreuna cu Institutul Cultural Italian si Ambasada Italiei, si in acest fel am contribuit la cumpararea unor aparatele de specialitate pentru spitalele din Romania. De asemenea, reprezentam Sicilia in cadrul Institutul Italian de Cultura. In acest sens, am participat la: Cena con Montalbano, Sarbatoarile de Craciun, carnevale sau alte festivaluri cu specific italian, unde am fost mereu prezenti cu dulciurile nostre mondial cunoscute: Cassata Siciliana si Cannolo Siciliano, Arancino Siciliano.
Ca recunoastere a serviciilor noastre, in iunie 2017, am primit marca Ospitalita Italiana – Ristoranti Italiani nel Mondo.
Din iunie 2015 suntem sponsori ai Festivalului „Femei pe Matasari” unde am inregistrat un record la vanzarile de Cannolo Siciliano si Pizza. Mancarurile si dulciurile sunt speciale pentru ca, pe langa faptul ca toate ingredientele sunt aduse direct din Sicilia, facem totul in laboratorul nostru, de la paine, la pandispan, marzipan, creme, panettone si nu folosim conservanti!
Restocracy: Pe langa segmentul de food oferiti si servicii de cazare?
Amalia Bellantoni: Da, de asemenea, avem un mic Bed & Breakfast unde poposesc nenumarati italiani cu scop de afaceri sau de divertisment in Romania.
De asemenea avem si un loc de joaca pentru copii unde se pot juca copiii clientilor impreuna cu copiii nostri. Nu este playground cu baby sitter, ci este o camera de copii, de fapt doua camere unde parintii se joaca cu proprii copii. De asemenea, noi pregatim si masa de pranz pentru scoala italiana Aldo Moro.
Restocracy: Este adevarat ca totul este adus din Sicilia?
Amalia Bellantoni: Localul nostru foloseste ingrediente aduse direct din Sicilia pe cont propriu de la sare, zahar, multiple tipuri de faina, iar ulei de masline si maslinele, rosiile uscate, portocalele, lamaile plus alte specialitati siciliane, care sunt cultivate de catre sora si cumnatul sotului. De asemenea, gradina noastra de vara este compuse din obiecte de artizanat sicilian: amfore, cactusi, mesele sunt din piatra lavica pictata; in interiorul restaurantului vopseaua de pe pereti si tot mobilierul (inclusiv articolele decorative) au fost facute de catre „muncitori” din Sicilia, frati si nepoti membri ai familiei noastre din Sicilia, cenusa vulcanica si pietrele fiind din lava vulcanului Etna. Pe scurt suntem Little Sicily la Bucuresti.
Restocracy: Care este produsul cel mai comandat de catre clientii Dumneavoastra?
Amalia Bellantoni: Foarte multi clienti vin pentru a gusta pizza noastra. Noi suntem specializati in paste, peste si fructe de mare proaspete. Evident nu mai e nevoie sa mentionam cannolo siciliano, cassata siciliana, arancino siciliano si limonda siciliana.
Restocracy: Ce planuri de viitor aveti? Doriti o extindere a activitatii? Poate inca un spatiu in Bucuresti, sau in alt oras?
Amalia Bellantoni: Avem in plan deschiderea pentru public a cramei de vinuri unde sa se poata degusta un antipasto siciliano si o sticla de vin bun sicilian, dar si finalizarea magazinului cu produse semipreparate siciliane. Nu avem intentia de a deschide un alt punct de lucru pentru ca ar insemna sa ne clonam.
Restocracy: De ce credeti ca sunt atat de preferate localurile cu specific italian? Ce ofera ele in plus fata de celelalte?
Amalia Bellantoni: Locatia noastra, noi de fapt, fiind specific sicilian, chiar ea face diferenta! Atrage prin simplicitatea bucatariei si autenticitatea gustului… si atmosfera de casa si de familie.
Sotii Amalia si Domenico Bellantoni sunt proprietarii restaurantului Belli Siciliani, o locatie cu specific Sicilian, situata pe strada Matasari din Capitala. Domenico este si Cheful localului, in timp ce Amalia se ocupa de partea de management.
Povestea localului a inceput odata cu venirea lui Domenico (si a fratilor sai) in Romania, aici unde acesta s-a si stabilit si a deschis acest local specific sicilian, in care totul este adus din Sicilia, pana si vopseaua de pe ziduri.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Domenico Bellantoni: Tot ce stiu am invatat de la parintii,fratii si surorile mai mari, provendind dintr-o familie cu 6 frati.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Domenico Bellantoni: Cine gateste cu daruire si pasiune este deja un mare bucatar.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Domenico Bellantoni: Carnea de cal este preferata familiei noastre.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Domenico Bellantoni: Peste spada, fructe de mare si calamar la gratar.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Domenico Bellantoni: Vinete si zucchini siciliane evident, pentru ca textura este diferita.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Domenico Bellantoni: Sammurigghiu, care este un sos cu ulei de masline si lamai siciliane, si il utilizez la majoritatea preparatelor.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Domenico Bellantoni: Cofetaria este prin excelenta siciliana, iar un „Bucatar Ambasador al Siciliei in Lume”, asa cum am fost nominalizat de Regione Siciliana, trebuie sa prepare Cannolo siciliano si Cassata siciliana – regele si regina dulciurilor siciliane.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant?
Chef Domenico Bellantoni: Pestele si fructele proaspate siciliane sunt specialitatea restaurantului nostru.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Domenico Bellantoni: Familia noastra este toata de bucatari, pana si cel mai mic fiu al meu de 4 ani isi face singur pizza.
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Domenico Bellantoni: Cea mai buna bucatarie este cea mediteraneana, evident!
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Domenico Bellantoni: Nimic special.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Domenico Bellantoni: Cammelo, varul meu sicilian, care ne trimite legumele, fructele si toate cele necesare pentru bucatarie.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Domenico Bellantoni: In zilele noastre internetul gestioneaza tot.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Domenico Bellantoni: Secretul unei bucatarii sanatoase sunt ingredientele si produsele proaspete. Noi aducem toate ingredientele din Sicilia, iar toate branzeturile le producem noi la fabrica noastra de mozzarella.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Domenico Bellantoni: Un mare bucatar este de fapt un servitor umil care iti satisface papilele gustative.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Domenico Bellantoni: Tot personalul face parte din familie, deci toata lumea se pliaza in functie de nevoie. Am inceput un proiect nou cu o fabrica de mozzarella si produse lactate proaspete si maturate in Bucuresti unde folosim laptele romanesc, dar mana de lucru si celelalte ingrediente din Italia.
Comentarii (1)
Un meniu demn de o revizie pentru ca este plin de greseli