In aceasta saptamana s-a deschis AV8, ultimul restaurant din ansamblul Aviatorilor 8, de la Piata Victoriei. Era si cel mai asteptat din seria de restaurante de acolo, si unul dintre cele mai asteptate de pe piata Bucurestiului, fiindca se stia de mult ca se va deschide, inca de prin 2016.
AV8 e in partea din spate a complexului Aviatorilor 8, in dreapta. Si e si cel mai mare – probabil ca de aceea i-a luat mai mult timp decat celorlalte. E mare, foarte luminos, cu pereti de sticla pe aproape toate partile. Totul nou, modern, tehnologizat, occidental, tineresc – si puteti sa adaugati inca multe alte epitete din aceeasi categorie. Totul e deschis, la vedere, asa cum se fac acum aproape toate restaurantele. Barul e intr-o insula, in mijloc, intreaga bucatarie e deschisa. Au si instalatii de sonorizare foarte puternice si sofisticate, ar putea sa o puna si de o discoteca, intr-o dimineata, la o adica. Fiindca e deschis inca de dimineata…
AV8 e si unul dintre cele mai tehnologizate restaurante din cate am vazut pana acum, dupa cum am spus. De la echipamentele de bucatarie, pana la sistemul de iluminat, cu sute de lampi a caror lumina e controlata direct din telefonul lui Vova.
Pentru ca Vlad Mihulescu, Vova, adica, pentru cei care il cunosc mai bine, e cel care a facut aceasta investitie consistenta. Si Vlad Mihulescu Vova e cel care a deschis mai demult Osteria Gioia, desigur…
AV8 are si o terasa foarte mare, in spate, dar si pe o buna bucata din curtea interioara a ansamblului Aviatorilor 8. Probabil ca si aceea va fi spectaculoasa la vara, cand o va deschide.
Meniul e din bucataria internationala la AV8, cu putine feluri, insa bine alese, cate ceva din toate. Eu am mancat asa la AV8: Salata Nicoise, interpretata de Chef Robert, Tataki din file de vita cu ponzu si usturoi crocant, Cheesecake Chevrette cu dulceata de salota, Salata cu piept de pui caramelizat in balsamico, crutoane si blue cheese, Pate de foie gras cu Grand Marnier, rubarba, dulceata de smochine si jeleu Sauternes, Mini-burgeri cu Black Angus mexican si guacamole, Rata cu piure de trufe stropit cu reductie de vin rosu, portocala si anason, Ficat de gasca cu reductie de espresso si spuma Pernod, Risotto cu sparanghel, creveti si sos de crustacee, alt Risotto cu ciuperci salbatice, de data aceasta, demi-glace de vita si parmezan, iar ca desert Cheesecake din mango si fructul pasiunii, Trufe de casa cu pecan si merisor confiat si Sorbet de mango si prosecco. Si o cafea excelenta, si mult mai mult vin decat ar fi fost cazul, desigur! Si pe acestea le-am mancat pe toate, 🙁 , mi-a fost greu sa ma abtin, pentru ca au fost foarte bune!
Sigur, a fost un meniu de degustare cu care Vova a indopat astazi mai multi ziaristi si bloggeri. Asa se fac lucrurile la inceput. Si sigur, toata lumea se va intreba, acum, daca o sa mananci la fel la AV8 si daca nu esti ziarist si blogger.
Eu zic asa: in primul rand, cea mai importanta informatie de pana acum este aceea ca cheful de la AV8 poate sa gateasca asa ceva, daca vrea. E mare lucru asta! Apoi, din cate il cunosc eu pe Vova – si il stiu de 25 de ani, inca de pe cand era un corporatist cunoscut, country manager la o faimoasa multinationala – tare m-as mira sa aud ca i-ar spune intr-o zi chefului sa gateasca mai prost pentru clientii „de rand”, si sa gateasca asa, ca astazi, doar cand trece George Butunoiu pe acolo si inca vreo cativa ziaristi si bloggeri. Nu ar face asta Vova, asa ca, pana la proba contrarie, cred ca veti manca la AV8 asa cum am mancat eu astazi!
Insa veti plati pentru asta, desigur, asa cum ma va pune Vova si pe mine sa platesc data viitoare. Fiindca Vova are inca reflexele de corporatist neatinse. Am uitat sa arunc o privire peste preturi. Oricum, la cat vin am baut, nici nu cred ca as mai fi deslusit bine cifrele… Dar tin minte ca Vova a zis ca preturile sunt OK, iar Vova stie ce face, stie cat sa ceara in asa fel incat sa aiba restaurantul plin tot timpul.
AV8 e, asadar, unul dintre restaurantele mari ale Bucurestiului. Se va scrie multe despre el, fara indoiala. (GB – ianuarie 2018)
Referinte
Unul dintre cele mai asteptate restaurante din Bucuresti[...] Meniul e din bucataria internationala la AV8, cu putine feluri, insa bine alese, cate ceva din toate. Eu am mancat asa la AV8: Salata ...
Ca in marile metropole bogateAviatorilor 8 e cladirea de birouri facuta de catre cei de la NEPI langa Guvern, intre intrarea de la metrou de pe Bulevardul Aviatorilor si parcarea celor din Guver...
Unii spun ca e cel mai bun restaurant italian din BucurestiOsteria Gioia e si el un restaurant cunoscut deja bine al Bucurestiului, mai ales ca unii il considera cel mai bun restaurant cu bucatari...
Ca in marile metropole bogate
Aviatorilor 8 e cladirea de birouri facuta de catre cei de la NEPI langa Guvern, intre intrarea de la metrou de pe Bulevardul Aviatorilor si parcarea celor din Guvern – o constructie indelung asteptata, dupa ce aproape 25 de ani au fost un teren viran acolo si o casa parasita. Ansamblul este spectaculos, ca arhitectura, ca realizare tehnica. In acest moment birourile abia incep sa se ocupe, insa au deschis restaurantele si cafenelele de la parterul cladirii.
Cei de la DonCafe au deschis un restaurant cu numele 5ENSI, excelent amenajat si cu mancare asemanatoare celei de la DonCafe, adica buna. Cei care au restaurantul Kanpai Bistro din Floreasca au deschis un sushi bar, botezat Japanos, in care poti manca asezat la masa, insa poti lua si pentru acasa – mancare japoneza buna si la preturi rezonabile. Nu o gatesc acolo, pentru ca nu au bucatarie propriu-zisa, aduc mancarea preambalata de la laboratoarele lor si o monteaza acolo pentru cei care vor sa o manance asezati.
Japanos imparte salonul cu Manufaktura, cei care au niste cafenele similare in Promenada Mall si prin alte malluri. Ei au sandviciuri, salate si dulciuri, fiind o cafenea, prin concept.
Langa ei sunt cei de la French Revolution, cu de-acum cunoscutele lor eclere, au inchiriat un spatiu imens, nu am inteles de ce.
Mai e un local deschis, Eat Society, interesant si acela. Era inchis cand am ajuns noi, dar prin geam am vazut ceva ce parea sa fie un salad bar, sandviciuri, sucuri naturale si alte lucruri mai spre partea sanatoasa a mancatului, cefenea, poate si ceva cofetarie.
Si terasele sunt frumoase, au doua, una spre interiorul ansamblului, unde e statuia, si una pe latura cladirii care da spre Bulevardul Aviatorilor.
Si in noiembrie se va deschide si Osteria Gioia acolo, cred ca intr-un spatiu de la etaj, probabil cu meniul de la Osteria Gioia de pe Ion Mihalache, sau ceva apropiat, oricum.
In acest moment, ansamblul de la Aviatorilor 8 e unul dintre cele mai moderne si mai elegante spatii de cafenele si restaurante din Bucuresti, si sunt toate sansele sa devina una dintre atractiile orasului. (GB – octombrie 2017)