Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

Afiseaza
comentarii

Belli Siciliani e o mica vedeta a cartierului sau, pe la Matasari, acolo unde e deschis de ani buni. Am auzit si de la altii si am vazut ca e popular si in cele cateva, putine, dati in care am ajuns eu la ei, pentru ca nu e aproape de mine.

Ce se intampla acolo aduce a scena de film cu sicilieni, intr-adevar. Mai intai a ajuns un sicilian in Romania, cel mai mic dintre cei sase frati ai sai, apoi l-a adus si pe verii lui si pe alta parte din familie, s-au casatorit cu niste romance frumoase si s-au hotarat sa ramana aici, apucandu-se sa faca ce stiau si ei mai bine, adica mancare italiana traditionala.

Au luat o casa de pe Matasari, tot ca din filme (si Matasariul, si casa). Sunt mai multe corpuri de casa, lipite si pornind unul din altul, nu iti dai seama daca sunt mai multe camere sau etaje ale aceleiasi case, sau mai multe case cu o curte comuna, care e restaurantul, care e altceva.

Curtea incadrata de corpurile de case e tot a lor, au facut o terasa care pare si ea pregatita cu niste recuzita pentru filmari, asa cum se vede in poza. Mi-au aratat pivnita, care e, de fapt, o mare camara, am facut poze si acolo, inclusiv cu pisoiul familiei. In alt corp de cladire au facut o camera mica de oaspeti, pe care o inchiriaza studentilor sau cui o mai fi in cautare de bed and breakfast popular, si au si bucatariile si laboratorul de prajituri, patiserii, pizza si ce mai fac ei pentru restaurant si pentru livrari tot in acel corp, de trec cu mancarea pe afara, ca sa o aduca in restaurant, dintr-un corp in celalalt, daca mi-am dat eu bine seama.

In restaurantul propriu-zis au trei sali minuscule, vopsite si decorate de ei, de verii, cumnatii, fratii si cine s-o mai fi adunat acolo din familie, cu ce le-a venit la indemana si cum s-au priceput si ei. La subsol au doua camere mici si s-au gandit sa faca un loc de joaca pentru copii – cel din poze. Frumoasa intentie, dar sa aveti grija, daca veniti cu aia mici la Belli Siciliani, sa nu-i lasati sa se duca sa se joace acolo, ca-i scoateti bolnavi de la umezeala, igrasia si imbacseala din subsol, ca sa nu spun de-a dreptul necuratenia…

Belli Siciliani e un loc in care te duci sa mananci italieneste, ca in filmele populare ci italieni obisnuiti, dupa principiul ca nu conteaza cum arata locul, daca mancarea e buna si gazdele primitoare. Sistemul acela ancestral de mic local familial, in care toata familia se ocupa de micul local deschis in una sau doua dintre camerele casei lor, ei si gatesc, te servesc, tin casa si dau cu matura.

Nu sunt multe astfel de restaurante in Bucuresti, in care sa te simti ca in vizita la o familie, pentru ca asa au fost vremurile, in care lucrurile se faceau exact pe dos si nu se schimba reflexele si obiceiurile atat de usor, insa, incet-incet, prinde acest model si la noi, mai ales ca lumea a vazut ca functioneaza – si clientii, dar si cei care le tin si muncesc in aceste localuri.

Belli Siciliani e un restaurant cu specific italian traditional, popular, al Italiei si Siciliei profunde, cum ar zice sociologii. Am scris in urma cu cativa ani un articol critic despre ei in care ii mustram ca nu se straduiesc sa evolueze, gandindu-ma ca ar trebui sa invete lucruri noi in permanenta, sa treaca si la produse si retete mai sofisticate, sa studieze noile tehnici si tendinte de consum din carti si de pe Internet, sa faca mancare mai fina, lucruri din acestea. Sigur, neputandu-ma detasa nici macar o clipa de meseria mea de head-hunter, in care vad numai oameni care trebuie sa invete si sa faca lucruri noi in fiecare zi, sa evoulueze si sa se dezvolte in permanenta, fara nicio oprire, nicio clipa, ca sa ajunga in varful varfurilor si apoi sa ramana acolo cat mai mult timp. Si daca nu sunt atenti, sau daca se opresc un moment, vine imediat altcineva si le ia locul.

Da, asa e acolo in top management, si in top, in general, numai ca sicilienii aceia din Matasari nu sunt candidatii mei, nu cred ca-si propun sa faca fine dining la Belli Siciliani cum consideram eu ca ar trebui sa faca, din reflex profesional, dupa cum am spus, fara sa stau sa ma gandesc prea mult. Si mi-a luat ceva timp ca sa pot judeca dual, fiecare cu locul si cu dorintele lui, nu toti vor, nici nu e nevoie si nici nu trebuie, la urma urmei, sa mearga la MBA, sa progreseze la nesfarsit, pana isi da duhul sau ajunge la casa de nebuni…

Asadar, Belli Siciliani e un restaurant popular, italianul de acolo nu se va duce la MBA-ul marilor bucatari, nu va face experimente inedite cu produsele si ingredientele sale si nu cred ca va inventa retete noi. El pare multumit si mandru sa le faca bine pe cele pe care le-a invatat de mic, vazand ce fac altii si facand si el la fel, nu din compendiile de gastronomie sau de la vreo Accademia della Cucina cu taxe cat casa lui de pe Matasari.

Aceste lucruri fiindu-mi si mie mai clare in minte acum, m-am dus si eu mai detasat Belli Siciliani, fara sa mai fiu pregatit sa le studiez finetea sosurilor, originalitatea retetelor si denumirile felurilor din meniu.

De data aceasta am avut norocul sa dau peste nevasta patronului italian, fata din poza, fosta stewardesa la Tarom care s-a saturat de atata zburat. Ea mi-a aratat toate salile micului restaurant, despre care eu habar nu aveam ca mai sunt, in afara celei mici de la intrare, cu trei mese. Mi-a aratat pivnita cu jamboane si cu borcane de muraturi, mi-a recomandat mancarurile ei preferate, mi-a explicat cum le fac…

Am luat o pizza cu anghinare murata si cu alte muraturi, foarte buna, caneloni cu spanac si cu urda, buni si acestia, o melanzana buna dupa ce reuseai sa o pescuiesti din uleiul in care baltea, un carnat de casa surprinzator de bun si el. Paine de casa buna, limonada cu migdale amare foarte buna si ea, cafeaua dulce mai putin…

Sigur, nu as fi luat cinci feluri de mancare la Belli Siciliani daca nu ar fi fost cineva care sa ma convinga sa fac asta. As fi luat un fel, sau cel mult doua, ca datile trecute, si as fi scris despre ei la fel ca datile trecute. Nu am putut sa mananc nici jumatate din ce a ajuns pe mica mea masa de la Belli Siciliani, dar le-am lasat multumit banii, pentru ca mi-a placut de ei, de italianul morocanos, pe care l-a adus nevasta vorbareata si l-a fortat sa zambeasca pentru poza, de chelnerita curioasa.

Am vorbit singur de fiecare data cand am spus ca orice restaurant isi poate dubla, sau chiar tripla vanzarile de la o zi la alta, doar alegandu-si cum trebuie chelnerii si invatandu-i ce si cum sa vorbeasca cu oamenii.

In Bucuresti se mananca bine, orice ar spune multi care nu stiu ce cu ce sa compare si sa masoare. Mai bine decat la Viena, de pilda, si decat in multe orase mai mari si cu mai multa faima. Iar despre cum arata, restaurantele si cafenelele din Bucuresti sunt mai bine amenajate decat cele din multe capitale, si nu doar din Europa. O spun si toti strainii cu care stau de vorba, adesea cu uimire. Si stau zilnic de vorba cu ei, pentru ca aceasta este meseria mea, despre care am mai adus vorba. Insa marea, imensa problema a restaurantelor, cafenelelor si localurilor din Bucuresti, in general, sunt personalul si serviciile. O spun si toti strainii cu care stau de vorba, de asemenea… 🙁 Si e pacat, pentru ca dintre toate problemele, aceasta s-ar putea rezolva cel mai usor…

Belli Siciliani

Belli Siciliani - Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film italian cu sicilieni simpaticiM-am intors la Belli Siciliani ca sa mai prind terasa deschisa. E ca in filmele italienesti la Bel...

Data actualizarii: 28/12/2017

  • Mariana :

    Cel mai bun blat de pizza pe care l am mancat pana acum in Bucuresti! Felicitari!

  • Vlad :

    @GB – vad o evolutie. imi aduc aminte ca acum vreo doi ani i-ati spulberat cu vreo doua reviewuri foarte negative

    • George Butunoiu :

      Da, asa este! Si cred ca de atunci a inceput sa se ocupe de restaurant fata asta, Amalia, nevasta bucatarului sef, presupun ca o buna parte din schimbare vine si de aici. Si, pe de alta parte, acum au invatat ca e mai bine sa-mi recomande ei ceva, decat sa aleg eu singur din meniu… GB

  • Stefan :

    De ce nu apare comentariul(negativ, e adevarat) postat in aceasta dimineata?

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close