Sa stiti ca se poate face bucatarie fina si cu aceleasi costuri ca in bucataria de trattoria
Il Locale pare sa sa fie un restaurant nou al parcului Herastrau, cred ca e deschis in a doua parte a lui 2016. Oricum, toate arata ca noi la Il Locale, si chiar daca e un restaurant mai vechi, l-au renovat complet de curand.
Il Locale e unul dintre cele mai frumoase restaurante din parcul Herastrau si din Bucuresti, chiar avem arhitecti extrem de priceputi in amenajarile de restaurante si vad sunt si bani pe piata pentru asa ceva. Nu vezi in multe orase restaurante atat de frumoase ca acelea din Bucuresti, chiar si in capitalele importante.
Il Locale are doua intrari, una prin spate, i-am putea spune, din aleea prin care intri in parcul Herastrau, si una, cea mai spectaculoasa, din aleea de pe malul lacului. Il Locale e intre Nuba si Biutiful, intr-o constructie usoara, de tip hala. Amenajarile sunt spectaculoase la Il Locale, originale, cu multa imaginatie, totul e facut de la zero, dintr-o miscare, ca sa iasa un concept unitar.
Si terasa e foarte frumoas ala Il Locale, are copacii mari alaturi, multe flori. Nu e atat de mare ca cele ale altor restaurante din parcul Herastrau, insa e una dintre cele mai frumoase, si aceasta.
Il Locale e un restaurant italian, dupa cum face trimitere directa numele. Meniul e din bucataria italiana clasica, traditionala, cu ceva trimiteri catre bucataria fina, daca te uiti cu atentie la numele mancarurilor. Iar daca te uiti pe site-ul lor inainte, chiar crezi ca te duci la un restaurant cu bucatarie fina, chiar fine dining, zic ei. Cica cheful lor, Alex Bignotti, a lucrat si intr-un restaurant cu o steluta Michelin. Au fost destul de precauti, totusi, sa nu scrie si ce a facut domnul Alex Bignotti prin acel restaurant cu stelute Michelin.
Dar mancarea de la Il Locale nu are nimic fin in ea, cel putin cea care a ajuns in farfuriile noastre. Am tras cu ochiul si la farfuriile celor din jur, si mi s-a intarit cu atat mai mult convingerea. Intr-un restaurant cu Haute Cuisine nu pui o jumatate de borcan de sos de rosii peste o mancare, si nici nu decorezi farfuriile cu frunze de salata. Numai in osteria si in trattoria se face asta, nici macar in ristorante-le cu ceva pretentii, daramite in marile restaurante de fine dining?
A fost buna mancarea de la Il Locale, nu am zis altceva, dar e mancare de trattoria, chiar daca in meniu pare sofisticata. Vinetele cu parmezan au fost bune, si spanacul, desi l-au fiert mult prea mult, vita asa si asa; tartarul a fost ceva mai bun, dar fara nimic special. Sparanghelul a fost chiar bine facut si plantele de buna calitate, a fost singurul lucru mai apropiat de adevarata bucatarie fina. Painea proasta si arsa. De ce au prajit-o, nu stiu. Si nici de ce nu ne-au intrebat dinainte daca vrem paine prajita sau de alt fel. Nu au adus amuse bouche, tot ca la osteria si trattoria… Si au adus mancarea in niste farfurii colorate, parca erau de lut, de bistrou, farfurii pe care nu le vei vedea niciodata nici macar in ristorante-le cu ceva pretentii, daramite in marile restaurante de fine dining…
De ce l-am pus pe Il Locale in lista cu restaurantele cu bucatarie fina din Bucuresti, nici eu nu stiu. Ba da, pentru ca am apucat sa-i pun si pe altii care au mancare cam la fel, ca sa nu creada cineva ca ii nedreptatesc, ca am ceva cu ei. Si pentru ca erau, oricum, prea putine restaurante in acea lista, mi-am zis ca poate ii incurajez cu asta…
Serviciul a fost bun la Il Locale, cu niste chelneri saritori si binevoitori, chiar placuti. Erau atenti cand vorbeau cu mine, dar cred ca se gandeau si in alta parte. Ne-au incurcat doua comenzi, ne-au adus tartar de vita in loc de ton si cafea cu cofeina in loc de fara. Si ne-au si explicat ca noi chiar tartar de vita si cafea cu cofeina am cerut, dar nu ne-am dat seama. Eram curiosi sa vedem daca ne schimba cafeaua dupa ce le-am spus ca ne-au adus altceva. Nu ne asteptam sa ne schimbe tartarul, pentru ca acela e scump si implica si niste manevre logistice, insa cafeaua e ieftina si o schimbi in cateva clipe, daca vrei sa-i transmiti un semnal clientului, sa nu plece frustrat, cu tot ce inseamn asta. Dar nu au facut-o.
Preturile nu sunt mari la Il Locale, sunt mai mici decat la alte restaurante mari din parcul Herastrau, care au mancarea cam tot pe acolo.
Asadar, Il Locale e unul dintre restaurantele mari si bune ale parcului Herastrau si ale Bucurestiului, foarte frumos, cu mancare italieneasca obisnuita, dar buna, bine facuta, muncita. Nu e un restaurant de fine dining, nici pe departe, si nici nu va fi prea curand cu un asemenea chef. Iti dai seama in cateva clipe cand ai de-a face cu un mare bucatar, care e creativ si are reflexul finetii. Dar cel de la Il Locale nu-l are. (GB – iunie 2017)
Il Locale, iunie 2017 - Sos. Nordului, nr. 7-9 (Parcul Herastrau)