Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, care arată apartenența la unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de gastronomie fină din lume, e cel mai sofisticat-aristocratic și cel mai bun restaurant cu bucătărie Haute Cuisine din București. Și asta de când a fost deschis, de mulți ani, chiar în centrul centrului Bucureștiului, într-o casă cu multă istorie, în spatele Ateneului Român. Prețuri mari, desigur, dar știi dinainte pe ce dai banii.
Cele patru saloane de la etaj, încă și mai luxoase decât cele de la parter, pe care foarte puțini bucureșteni le cunosc, au fost folosite până acum exclusiv ca saloane de evenimente și de concerte camerale private, având acolo și un pian de concert bun. Cu mesele lor mari și cu fotoliile foarte confortabile, este, foarte probabil, cel mai elegant loc pentru evenimente scumpe de dimensiuni medii (20-100 de persoane) din București.
Zilele trecute, Cristi Preotu și Călin Căpușan au decis să deschidă publicului și saloanele de sus și să împartă restaurantul în două. Să facă două restaurante, mai bine spus, punându-le și nume diferite. Cel de la parter, cu terasa, a rămas cu numele Le Bistrot Francais, deschis zilnic acum, și la prânz și seara, nu doar în anumite zile, cum era înainte. Iar restaurantul de sus se numește Epicurian, deschis doar după ora 18 și nu în fiecare zi. Ceva detalii în plus găsiți mai jos, în textul trimis chiar de către ei.
Cel de jos, Le Bistrot Francais, are un meniu mai redus, de bistrou, însă ambele restaurante au bucătăria cea mai fină. Epicurian e fine dining de seara, așa cum spune și apelativul originar al conceptului.
Și amândouă restaurantele sunt adevărate galerii de artă! Artă contemporană la Le Bistrot Francais, garantată de un cunoscut critic de artă, clasicilor fiindu-le rezervate saloanele de la etaj, de la Epicurian.
Nu mai scriu aici și despre vinurile lui Cristi Preotu. Cei care îl cunosc știu că este unul dintre cei mai importanți aducători în România de vinuri celebre – în special cele franțuzești. Lista e impresionantă. (George Butunoiu – iunie 2023)
Le Bistrot Francais se extinde cu o braserie și o galerie de artă modernă
Restaurantul Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, deținut de Grupul Le Manoir, își extinde activitatea printr-un nou concept de tip brasserie, care cuprinde un meniu pentru mic-dejun, prânz, brunch, apéro și cină. Astfel, restaurantul este fi deschis în fiecare zi, între orele 10:00 și 22:00, la parterul și pe terasa clădirii din strada Nicolae Golescu nr. 18.
În Le Bistrot Francais ─ Brasserie, istoria arhitecturii bucureștene se împletește armonios cu produsele culinare, realizându-se un dialog între trecut și prezent, iar arta contemporană aduce vizitatorului simțuri din o multitudine de spectre. Lângă Ateneul Român, într-o zonă cu arbori istorici și miros de tei, parterul somptuoasei case de la sfârșitul secolului la XIX-lea, care adăpostește Le Bistrot Francais, capătă un aer modern datorită picturilor și sculpturilor artiștilor români contemporani. Pentru a prezenta clientelei o viziune actuală a artei românești, în cadrul Brasseriei vor fi expuși prin rotație artiști contemporani, iar operele alese și conceptul aparțin criticului de artă Adrian Buga.
Noul meniu Le Bistrot Francais a fost elaborat de către Chef Patricio Massimino și echipa sa, plecând de la conceptul “Brasserie Chic”, reinterpretând preparate clasice din bucătăria franceză, alături de carne și fructe de mare de cea mai bună calitate și preparate în stilul tapas, gândite pentru a fi shareuite.
Întruchipând calitatea, gustul și atenția la detalii, meniul nostru pentru brasserie va menține standardele cu care clienții noștri s-au obișnuit, dar într-un cadru prietenos și accesibil. Vă invităm să vă bucurați de o masă memorabilă într-un ambient plăcut, unde luxul se îmbină cu simplitatea.
Champagne Brunch
Începând de weekendul acesta, în cadrul brasseriei este relansat și conceptul – deja consacrat – de brunch, denumit ‘Champagne Brunch’, unde oaspeții sunt invitați să deguste, duminică, 2 iulie, de la ora 11:30, un meniu special creat de Chef Patricio Massimino și echipa sa pentru a evidenția câteva dintre noile preparate disponibile la Le Bistrot Francais, printre care Pizzeta cu trufe, Ouă Benedict, Stridii Maison Gillardeau, Tartar de vită sau Burger din carne Wagyu. Asocierea cu vinul este una regală, șampania Henri Giraud Cuvee Esprit Brut Nature fiind renumită printre cunoscători pentru șampaniile naturale, fermentate în butoi.
EPICURIAN
Iubitorii de fine dining vor putea în continuare să se bucure de o experiență culinară desăvârșită, cu un meniu complex semnat tot de Chef Patricio Massimino, restaurantul haute cuisine fiind rebranduit ca EPICURIAN, și localizat la etajul întâi, în clădirea din Strada Nicolae Golescu nr. 18, unde se mută și întreaga colecție de artă clasică. (comunicat de presă)
Salonul de cină de lucru și negocieri al Epicurian
Le Bistrot Francais are un nou mare chef!
Aristocratic elegantul restaurant din centrul Bucureștiului are de puțin timp un nou chef, un tânăr latino cu alură de personaj de film: subțire, frumos, deschis, bine dispus, vorbăreț. A învățat Haute Cuisine la școli înalte, a lucrat în unele dintre cele mai cunoscute restaurante cu steluțe Michelin și de lux din Spania și Franța înainte să se mute de tot la București.
Le Bistrot Francais Relais et Chateaux e la fel cum îl știm de atâția ani, desigur, și pe bună dreptate, nu ar avea motiv să schimbe ceva ce arată impecabil. Saloanele, ca dintr-un film de epocă, și ele, sunt puse la conservare pe vreme de pandemie, însă au extins terasa, au trecut cu ea și dincolo de poartă, pe trotuarul foarte larg, construit în mod special în acest fel, pentru terase ca la Paris. Mesele elegante, ghivece cu plante mari și scumpe, luxul pe care centrul Bucureștiului merita să și-l recapete.
Chef Patricio Massimino ne-a pregătit un excelent Bisque de homar albastru de Bretagne, apoi Carpaccio de langustine, Dorade cheviche și Suckling pig from Segovia, toate foarte bune și ele, și o de două ori excelenta Briooche Perdue la final, cu înghețată de vanilie.
Serviciul la fel de bun, ba chiar cu un mic adaos de naturalețe și dezinvoltură, ceea ce nu a făcut decât să mă bucure, fiindcă poți zâmbi și să fii un chelner plăcut chiar și într-un restaurant de mare lux, nu e nevoie să te porți de parcă ai fi pe scena Teatrului Național din apropiere. Prețurile mari, așa cum au fost dintotdeauna, dar nu prea există alternativă viabilă la asta, din păcate.
Da, Le Bistrot Francais Relais et Chateaux e și astăzi cel mai bun restaurant din București, continuator al Haute Cuisine și al luxului aristocratic clasice, pe care mulți le-au văzut doar în filme sau au citit despre ele prin romane. Or, acum când schimbările se fac deja într-un ritm amețitor și în gastronomie – ca peste tot, de altfel – parcă începi să devii original tocmai încăpățânându-te să rămâi tu printre puținii la marile tradiții. Paradoxul frumos al timpurilor noastre, aș completa eu… (GB – aprilie 2021)
Epoca Chef Sorin Miftode la Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Daca nu am mai scris nimic despre ei de trei ani nu e pentru ca nu am mai mancat aici, ci pentru ca nu e nimic schimbat de cand ii stiu. Ceea ce e mai degraba de bine, fiindca sunt un restaurant sofisticat, elegant, pentru oameni rafinati si pretentiosi. Intr-o casa cu nume, cu arta si cu istorie, langa simbolul cultural al Bucurestiului, in centrul centrului.
Bucatarie frantuzeasca fina, Haute Cuisine clasica, de “moda veche” in zilele noastre, daca putem sa-i spunem astfel, pentru unii mai putin obisnuiti cu luxul gastronomic. Si cel mai de seama reprezentant al Relais et Chateaux in Bucuresti, desigur, Le Bistrot Francais a castigat din nou titlul de Cel mai bun restaurant din Bucuresti in Topul Restocracy. (GB – martie 2020)
Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu
Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si din toata Romania. E cel mai … (citeste tot)
Comentarii (1)
daca nu eram eu sa pun in valoarea cladirea….